Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Στη Βενεζουέλα συνεχίζεται ο διάλογος μεταξύ ELN και Κολομβιανής κυβέρνησης

Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του ότι «η επιστροφή της Αντιπροσωπείας του Διαλόγου στη Βενεζουέλα πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια και εγγυήσεις».

Στις 11 Αυγούστου, μια αντιπροσωπεία της κολομβιανής κυβέρνησης έφτασε στην Αβάνα της Κούβας, για να ξεκινήσει συνομιλίες με εκπροσώπους του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού της Κολομβίας ELN ώστε να εργαστούν για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Αυτές τις ημέρες μια αντιπροσωπεία του ELN ταξίδεψε στο Καράκας της Βενεζουέλας ώστε να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Η επίσκεψη είναι ένα επόμενο βήμα προς τον στόχο της κυβέρνησης για πλήρη ειρήνη και τον τερματισμό μιας εσωτερικής σύγκρουσης σχεδόν έξι δεκαετιών που σκότωσε τουλάχιστον 450.000 ανθρώπους, λένε οι αναλυτές. Να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν τους αντάρτες τρομοκρατική ομάδα.

Η επιστροφή στη Βενεζουέλα από την Κούβα γίνεται με τη συνοδεία των εγγυήτριων χωρών, δηλαδή της Δημοκρατίας της Κούβας, του Βασιλείου της Νορβηγίας και της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, ανέφερε ο ELN.

Μια τέτοια κίνηση ακολουθεί «τέσσερα χρόνια μη συμμόρφωσης από το κράτος της Κολομβίας στη δέσμευση που ανέλαβε με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2016» στο Καράκας (πρωτεύουσα της Βενεζουέλας), ανέφερε το ανακοινωθέν.

Η ομάδα περιέγραψε επίσης την επιστροφή στη Βενεζουέλα ως «μια νίκη της λογικής και του διεθνούς δικαίου» που δεν είχε θέση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του πρώην προέδρου Ιβάν Ντούκε.



Υπό αυτή την έννοια, το έγγραφο προσέθεσε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του, ο Ντούκε επιδίωξε «όχι μόνο να κοροϊδέψει τις υποχρεώσεις που είχαν συναφθεί με τον ELN και τη διεθνή κοινότητα, αλλά και να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον λαό και τη Δημοκρατία της Κούβας» ως χώρα υποδοχής που είχε δεσμευτεί για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Εξέφρασαν επίσης την ευγνωμοσύνη τους στις χώρες που εμπλέκονται στην «υπεράσπιση των διεθνών νομικών αρχών» και στη «Δημοκρατία και τον Λαό της Κούβας για την πλήρη φιλοξενία τους».

Όσον αφορά την πολυμερή κατάπαυση του πυρός που ζήτησε η κυβέρνηση του Προέδρου Γκουστάβο Πέτρο, δέκα ομάδες έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής στην κυβέρνηση, με τον ELN να είναι αυτός με τις πιο προηγμένες δεσμεύσεις.



Ο Πέτρο ζήτησε να ανασταλεί το αίτημα έκδοσης των μελών της αντιπροσωπείας του ELN Αουρέλιο Καρμπονέλ και Πάμπλο Μλελτράν, ώστε να επιστρέψουν στην Κολομβία, να συναντηθούν με τις δομές τους και να ξεκινήσουν διαδικασίες διαλόγου με την εθνική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αποδέχθηκε το αίτημα του ομολόγου του στην Κολομβία, Γκουστάβο Πέτρο, στις 13 Σεπτεμβρίου να είναι η χώρα του εγγυήτρια στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (ELN), ποντάροντας στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Κολομβία.