Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 31 τρισ. δολλάρια

Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, το συνολικό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ υπολογίστηκε σε 31,1 τρισεκατομμύρια δολάρια τη Δευτέρα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Το τρέχον ύψος του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα και συνδέεται με τον πολύ ψηλό πληθωρισμό, την άνοδο των επιτοκίων και την αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid-19, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέφυγαν στο δημόσιο δανεισμό, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τη μερική αναστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων που επέφεραν τα περιοριστικά μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, από τις αρχές του 2020, το αμερικανικό δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σημαντικό είναι ότι ο εκτεταμένος δανεισμός συνέβη σε μια περίοδο, κατά την οποία τα επιτόκια ήταν συγκριτικά χαμηλά. Αυτή τη στιγμή, δεδομένης της επιδίωξης να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, τα επιτόκια έχουν ανέλθει, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού.

Η Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό (Committee for a Responsible Federal Budget), ένα ινστιτούτο μελετών με έδρα την Ουάσινγκτον, τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε την εκτίμηση πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν θα μπορούσε να προσθέσει 4,8 τρισ. δολάρια στο αμερικανικό δημόσιο χρέος.

«Ο εκτεταμένος δανεισμός θα οδηγήσει σε συνεχείς πληθωριστικές πιέσεις, θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε νέο ρεκόρ μέχρι το 2030 και θα τριπλασιάσει τις ομοσπονδιακές πληρωμές τόκων μέσα στην επόμενη δεκαετία ή και ακόμα νωρίτερα, εάν τα επιτόκια αυξηθούν ακόμα γρηγορότερα από ό,τι αναμένεται», επισήμανε σε κείμενό της η επιτροπή.

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια:

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 2009, παραλαμβάνοντας ένα χρέος ύψους 10,6 τρισ. δολαρίων. Το αντίστοιχο ποσό, τον Ιανουάριο του 2017, κατά τον οποίο ανέλαβε την προεδρεία ο Ντόναλντ Τραμπ, ανερχόταν σε 19,9 τρισ. δολάρια. Ο Τζο Μπάιντεν, τον Ιανουάριο του 2021, παρέλαβε δημόσιο χρέος ύψους 27,8 τρισ. δολαρίων.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους οφείλεται σε ιδιώτες (24 τρισ. δολάρια), ενώ το χρέος σε ξένες κυβερνήσεις ανέρχεται σε περίπου 7 τρισ. δολάρια.