Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Αμερικανική απαγόρευση πτήσης στον καθηγητή Τάκη Πολίτη

 Πηγή:  Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Κατόπιν αιτήματος της NTVC, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν στον καθηγητή να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο της Turkish Airlines με προορισμό τη Βενεζουέλα.

Όπως καταγγέλει το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Τάκης Πολίτης, επρόκειτο να μεταβεί στο Καράκας, προκειμένου να διδάξει στο Bolivarian University of Venezuela.

Αρχικά, η Turkish Airlines, πριν ο κ. Πολίτης μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, του πρότεινε να εξετάσει εναλλακτικές πτήσεις, χωρίς ωστόσο να του διευκρινήσει το λόγο. Όταν έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, ο καθηγητής ανακάλυψε πως η κάρτα επιβίβασής του στην πτήση για το Καράκας είχε ακυρωθεί. Ο λόγος ακύρωσης που κοινοποιήθηκε στον κ. Πολίτη ήταν η παρέμβαση της NTVC.

Η αμερικανική υπηρεσία, η οποία θεωρεί, απ’ ό,τι φαίνεται τον κύριο Πολίτη ανεπιθύμητο στις ΗΠΑ, στήριξε το αίτημά της στις τουρκικές Αρχές στο γεγονός πως το αεροπλάνο επρόκειτο να περάσει για λίγο μέσω του αμερικανικού εναέριου χώρου (FIR).


Στην καταγγελία του ο Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στέκεται στο γεγονός ότι «οι αμερικανικές αρχές παρεμβαίνουν σε αεροσκάφος άλλης χώρας (Τουρκίας) προκειμένου να μη μεταβεί σε τρίτη χώρα (Βενεζουέλα) Έλληνας πολίτης».

Ο Σύλλογος Διδασκόντων καλεί την ΠΟΣΔΕΠ και τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να λάβουν θέση, ενώ άλλοι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ότι για ένα τέτοιας βαρύτητας θέμα, θέση οφείλει να λάβει και το ελληνικό Υπ.Εξ.

Από μεριάς του, ο Τάκης Πολίτης δήλωσε:

«Χωρίς να προτάσσω την πανεπιστημιακή μου ιδιότητα, θεωρώ ότι η απαγόρευση επιβίβασής μου από τις αμερικανικές αρχές σε αεροσκάφος άλλης χώρας προκειμένου να μεταβώ σε τρίτη χώρα για να διδάξω σε εκεί πανεπιστήμιο είναι από κάθε πλευρά απαράδεκτη. Αποτελεί ακόμα μια έκφραση αυταρχισμού –απειροελάχιστη βέβαια σε σχέση με άλλες– των ΗΠΑ. Αν είμαι, που προφανώς είμαι, ανεπιθύμητος στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό δεν δίνει κανένα δικαίωμα στις υπηρεσίες της να εμποδίζουν την ελευθερία μετακίνησής μου σε τρίτες χώρες. Η στοχοποίηση πολιτών και η περιστολή αυτονόητων δικαιωμάτων στη βάση των φρονημάτων τους αποτελεί απαράδεκτη πρακτική. Κάθε κυβέρνηση που σέβεται και υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της οφείλει να αντιδράσει».

Η πλήρης ανακοίνωση του Δ.Σ. του του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:
Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζει τη διαμαρτυρία του για το μπλόκο που υπέστη ο μέχρι πρότινος κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τάκης Πολίτης, το Σάββατο 15/10/2022 στη μετάβασή του στο Καράκας μέσω Τουρκίας.

Το ιστορικό: Ο συνάδελφος είναι σε εκπαιδευτική/επιστημονική άδεια και επρόκειτο να μεταβεί το Bolivarian University of Venezuela στο Καράκας, προκειμένου να διεξάγει επιστημονικό και διδακτικό έργο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Τη Δευτέρα το πρωί θα παρουσιαζόταν στο Πανεπιστήμιο στο Καράκας για να αναλάβει τα καθήκοντά του. Το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο μέσω Τουρκίας με την Turkish Airlines.

Με την ίδια αεροπορική εταιρεία, έχοντας στα χέρια του κάρτα επιβίβασης ήδη από την Αθήνα, θα συνέχιζε για Καράκας. Οι υπάλληλοι ευγενικοί πλην όμως του ανακοίνωσαν ότι δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει προς Καράκας γιατί παρενέβη η αμερικανική υπηρεσία τελωνείων και συνόρων (NTVC). Μάλιστα η ακυρωμένη κάρτα επιβίβασης έχει πάνω αυτήν την αιτιολογία. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι αμερικανικές αρχές παρεμβαίνουν σε αεροσκάφος άλλης χώρας (Τουρκίας) προκειμένου να μη μεταβεί σε τρίτη χώρα (Βενεζουέλα) Έλληνας πολίτης.

Ο Τάκης Πολίτης, κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και επί σειρά ετών πρόεδρος του ΕΣΔ-ΠΘ και εκπρόσωπος στην ΕΓ και ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ, ποτέ δεν έκρυψε τις πεποιθήσεις του και τις κοινωνικές του ευαισθησίες. Πάντα όμως με νηφαλιότητα και με μόνο μέσο την πειθώ με σταθερή βάση τη δημοκρατία. Είναι απαράδεκτο πανεπιστημιακός σε επιστημονική άδεια να μπλοκάρεται χωρίς εξηγήσεις στη μετάβασή του σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Δεν γίνεται οι δυτικές κοινωνίες, και όχι μόνο, στην αναζήτηση περισσότερης ασφάλειας, να οδηγούνται σε αδιάκριτη περιστολή ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Εάν συμβαίνει αυτό, τίποτα φωτεινό δεν προμηνύεται για τις κοινωνίες μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, στεκόμαστε στο πλευρό του συναδέλφου μας Τάκη Πολίτη και καλούμε την ΠΟΣΔΕΠ και τη διοίκηση του ΠΘ να πάρει θέση και την πολιτεία να διερευνήσει το θέμα άμεσα.

Για το ΔΣ του Συλλόγου

Η Πρόεδρος                 Ο Γραμματέας
Βανέσσα Κατσαρδή            Αθανάσιος Λουκόπουλος