Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Αιματηρή εξέγερση σε φυλακές του Ισημερινού με 13 νεκρούς

Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Ακόμα μια βίαιη εξέγερση μεταξύ κρατουμένων σε φυλακή του Ισημερινού αφήνει πίσω της 13 νεκρούς, συνεχίζοντας τον αιματηρό κύκλο της βίας.

Δεκατρείς κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε μια φυλακή στην πόλη Άγιος Δομίνικος του Ισημερινού τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η υπηρεσία φυλακών του Ισημερινού, το τελευταίο περιστατικό φονικής βίας σε φυλακές στη χώρα των Άνδεων.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο αποδίδει τη βία στις φυλακές σε μάχες μεταξύ συμμοριών για τον έλεγχο του εδάφους και των οδών διακίνησης ναρκωτικών.

Πέρυσι, 316 κρατούμενοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών σε διάφορες φυλακές σε ολόκληρο τον Ισημερινό.

Το σωφρονιστικό σύστημα ανέφερε γύρω στις 6 μ.μ. ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Εθνική Αστυνομία είχαν ανακτήσει τον έλεγχο της φυλακής, χωρίς απώλειες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας. Δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πληροφορίες για τους υπεύθυνους της βίας.

«Δυστυχώς, το προσωπικό του κέντρου αναφέρει μέχρι τώρα ότι 13 κρατούμενοι είναι νεκροί και δύο τραυματίες», ανέφερε η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι η τελική καταμέτρηση θα διεξαχθεί από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Οι αποτρόπαιες εικόνες που κοινοποιήθηκαν από τα τοπικά μέσα έδειξαν ότι ορισμένοι από τους κρατούμενους ακρωτηριάστηκαν και αποκεφαλίστηκαν.



Το περιστατικό της Δευτέρας προστίθεται σε μια σειρά από ταραχές και συγκρούσεις στο σωφρονιστικό σύστημα του Ισημερινού. Η ίδια φυλακή στον Άγιο Δομίνικο ήταν το επίκεντρο μιας μαζικής εξέγερσης στις αρχές Μαΐου κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 44 κρατούμενοι.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι το σωφρονιστικό σύστημα του Ισημερινού καταστρέφεται από την εγκατάλειψη του κράτους και την απουσία συνολικής πολιτικής, καθώς και από τις κακές συνθήκες για τους κρατούμενους.

Οι φυλακές της χώρας φιλοξενούν περίπου 33.900 άτομα και είναι κατά 12,5% πέρα από τη μέγιστη χωρητικότητα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.