Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Ικανοποιημένος από τις αστυνομικές δολοφονίες κατοίκων σε φαβέλα ο Μπολσονάρο

.

Πηγή: The Press Project

«Μπράβο στους πολεμιστές που εξουδετέρωσαν τουλάχιστον 20 περιθωριακούς εμπλεκόμενους στη διακίνηση ναρκωτικών, αφού δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον των επικεφαλής συμμορίας», ανέφερε ο Μπολσονάρο σε ανάρτησή του στο Twitter. Ο πρόεδρος τόνισε πως του προκαλεί αγανάκτηση η «αντιστροφή των αξιών από μέρος των ΜΜΕ», τα οποία «απαλλάσσουν από κάθε ευθύνη τους γκάγκστερ».

«Η αριστερά» προσπαθεί να αποκρύψει από τους πολίτες «την πραγματικότητα της διακίνησης ναρκωτικών στη Βραζιλία», συνέχισε ο Μπολσονάρο. «Δαιμονοποιεί την αστυνομία και αντιμετωπίζει τους εγκληματίες σαν να ήταν θύματα, και όχι απάνθρωποι κακοποιοί, βαριά οπλισμένοι, που περιφρονούν τους νόμους, τυραννούν, εκβιάζουν, απειλούν και σκοτώνουν τον οποιονδήποτε χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό». 

Αναφορά έκανε και στο θάνατο μίας «αθώας» 41χρονης, της Γκαμπριέλ Φερέιρα ντα Κούνια, η οποία σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα μέσο στο σπίτι της στη φαβέλα.

Η βραζιλιάνικη χωροφυλακή, που διεξάγει συχνά τέτοιες επιχειρήσεις σε φαβέλες του Ρίο στη διάρκεια της νύχτας, μέχρι να ξημερώσει, ανέφερε ότι δέχθηκε πυρά καθώς προσπαθούσε να «συλλάβει εγκληματίες κρυμμένους» στη Βίλα Κρουζέιρου. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις τους γίνονται στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών.

Ακόμη, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, δύο άνθρωποι που είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης υπέκυψαν τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη στο νοσοκομείο Ζετούλιου Βάργκας. Άλλος ένας, ανήλικος, πέθανε σε κλινική του δήμου. Τέσσερις ασθενείς συνέχιζαν χθες να νοσηλεύονται, ο ένας σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Έντσον Φακίν δήλωσε «πολύ ανήσυχος μετά τη νέα αστυνομική επιχείρηση που οδήγησε σε τόσο υψηλό αριθμό θανάτων». Τον Φεβρουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε δώσει εντολή στην πολιτεία του Ρίο να καταρτίσει και παρουσιάσει εντός τριμήνου πλήρες και αναλυτικό σχέδιο για τη μείωση των θανάτων από τη δράση της αστυνομίας. Το σχέδιο παρουσιάστηκε στα τέλη Μαρτίου, αλλά χαρακτηρίστηκε αναποτελεσματικό και άκρως αόριστο από διάφορες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επιχείρηση της Τρίτης στη Βίλα Κρουζέιρου, που χαρακτηρίστηκε «σφαγή» από τις ίδιες οργανώσεις, διήρκεσε 12 ώρες, ανάγκασε σχολεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες να κλείσουν τις πόρτες τους και άφησε πίσω τον δεύτερο σοβαρότερο απολογισμό θυμάτων στην ιστορία της πολιτείας. Έρχεται ένα χρόνο μετά την δολοφονική αστυνομική έφοδο στη φαβέλα Ζακαρεζίνιου, που κόστισε τη ζωή σε 28 ανθρώπους -μεταξύ τους κι ένας αστυνομικός.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι άρχισε να διενεργεί έρευνα για «πιθανές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικούς στη Βίλα Κρουζέιρου.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή. Οι αρχές πρέπει να ενεργήσουν αμέσως για να ανασταλούν αυτές οι αστυνομικές επιχειρήσεις και να αποφευχθεί το να μετατραπούν κι άλλοι άνθρωποι σε θύματα αυτής της βαρβαρότητας», τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφεται από περίπου είκοσι μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας.