Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Πως θα βιώσει η Λατινική Αμερική τη δεύτερη φάση του Ψυχρού Πολέμου ;

Πηγή: Kawsachun News
Ntinos Palaistidis | Facebook
Απόδοση στα ελληνικά: Ε.Ζ.
του Χουάν Ραμόν Κιντάνα, εκπρόσωπος (υπουργός) της προεδρίας του Έβο Μοράλες

Ο πρώην υπουργός Προεδρίας της Βολιβίας, Χουάν Ραμόν Κιντάνα, μίλησε για το ΝΑΤΟ, αναλύοντας την τρέχουσα σύγκρουση [στην Ουκρανία] στις έξι Ομοσπονδίες του αγροτικού συνδικάτου Τροπικός της Κοτσαμπάμπα (Tropico de Cochabamba) και στα μέλη αγροτικής κοινότητας της Κοτσαμπάμπα, Lauca Ñ, μετά από αίτημα του Έβο Μοράλες. 

Η 75λεπτη ομιλία δόθηκε σε μια σειρά παρουσιάσεων με αφορμή την έκδοση ενός καινούριου βιβλίου, με τίτλο “Επιχείρηση Διάσωσης του Έβο” (Evo Operación Rescate) που έγραψε ο δημοσιογράφος, οικονομολόγος και Διευθυντής του Λατινοαμερικάνικου Στρατηγικού Κέντρου Γεωπολιτικής (CELAG), Αλφρέντο Σεράνο.

Ο Έβο, που ηγείται ως Πρόεδρος της ένωσης των έξι Ομοσπονδιών καθώς και του Κινήματος Προς το Σοσιαλισμό (Movimiento Al Socialismo, MAS) πρότεινε τη διεξαγωγή εσωτερικών εργαστηριακών σεμιναρίων σχετικά με την ιστορία του ΝΑΤΟ για την εμβάθυνση της κατανόησης εκ μέρους των αγροτών που, όπως και η υπόλοιπη Λατινική Αμερική, θα επηρεαστούν αναπόφευκτα από τη σύγκρουση [στην Ουκρανία].

Στην ομιλία του, ο Κιντάνα απέρριψε τα επίσημα αφηγήματα που προωθούνται από τα ηγεμονικά μέσα ενημέρωσης, που τα μπουκώνει ο [παγκόσμιος] βορράς, και αντ’ αυτού πρότεινε την εξέταση της ιστορίας. Ο Κιντάνα δήλωσε πως η πολιτική των Βορειοαμερικάνων στη Λατινική Αμερική θα προκαλέσει ένα “κυνήγι μαγισσών στην περιοχή”, στο οποίο η Ουάσινγκτον θα πει [πως κάποιοι] “Είτε είναι με τη Δύση, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, είτε είναι εναντίον μας”. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνήσεις που επιλέγουν την ουδετερότητα όσον αφορά αυτή τη σύγκρουση θα θεωρηθούν φιλο-Ρωσικές και θα υποβληθούν στον εκβιασμό, τον εκφοβισμό και τις πιέσεις των ΗΠΑ.

Ακολουθεί μεταγραφή ενός μικρού τμήματος της παρουσίασης του Χουάν Ραμόν Κιντάνα:

«Αυτή η σύγκρουση, σύντροφοι στη Λατινική Αμερική, προφανώς και έχει συνέπειες. Θα έλεγα πως εδώ, η πρώτη συνέπεια είναι πως θα γίνουν ορατά τα γεωπολιτικά της αποτελέσματα και θα βιώσουμε τη δεύτερη φάση του Ψυχρού Πολέμου. Θα βιώσουμε ψυχρό πόλεμο με διαφορετικό τρόπο. Ποιό θα είναι το μήνυμα της Δύσης και ποια θα είναι η πολιτική των Βορειοαμερικάνων εν μέσω αυτής της σύγκρουσης; “Είναι ή μαζί μας ή εναντίον μας. Είτε είναι με τη Δύση, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε είναι εναντίον μας”. Και θα ακολουθήσει κυνήγι μαγισσών στην περιοχή. Ακόμα και κυβερνήσεις που επιλέγουν την ουδετερότητα σε αυτή τη σύγκρουση θα θεωρηθούν ύποπτες και άρα “φιλο-Ρωσικές”.

Και, μετά από αυτά, οι Βορειοαμερικάνοι ξέρουν καλύτερα από τον καθένα πως να χρησιμοποιήσουν μια πολιτική εκβιασμών, εκφοβισμού και πίεσης κατά των χωρών που θα θεωρούνται φιλο-Ρωσικές. Και τι θα συμβεί σε αυτές τις χώρες, σύντροφοι; Θα μπλοκάρουν τη δανειοδότηση. Θα υπάρξουν μονόπλευρες κυρώσεις, κυρώσεις που αναπτύσσονται ταχύτατα. Οι μονόπλευρες κυρώσεις είναι οι αφέντες του κόσμου. Δε συμφωνούν οι λευκοί με κάποιο μέτρο; μονόπλευρες κυρώσεις. Κυρώσεις κατά του λαού της Κούβας, εξήντα χρόνια, κατά των Βενεζουελάνων, είκοσι χρόνια, κατά των Νικαραγουανών, δέκα χρόνια. Σήμερα, παραπάνω από χίλιες κυρώσεις κατά των Ρώσων.

Και ποιος επέβαλε κυρώσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βαρβαρότητα των πολέμων στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική; Ποιος επέβαλε κυρώσεις σε αυτούς;

Έτσι, θα υπάρξουν πολιτικές εντάσεις στη Λατινική Αμερική. Αυτό θα γίνει μέσω της στρατιωτικοποίησης, σύντροφοι. Δεν πρόκειται να εξαιρεθούμε από νέα πραξικοπήματα διότι απλά θα υπάρχουν κυβερνήσεις που δεν συμμορφώνονται με Δυτικές και Βορειοαμερικανικές πολιτικές, οπότε θα έρθουν τα πραξικοπήματα ενάντια στους φιλο-Ρώσους.

Σίγουρα οι ΗΠΑ θα βρουν έναν όρο, όπως τα “αποτυχημένα κράτη”, για εκείνες τις κυβερνήσεις που δεν καταδικάζουν τον Πούτιν. Και τα πραξικοπήματα, η αποσταθεροποίηση, οι παρεμβολές, και τα εκατομμύρια επί εκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα υποδαυλίσουν την αποσταθεροποίηση των δημοκρατιών μας στη Λατινική Αμερική.

Η πιο άμεση επίπτωση αυτής της σύγκρουσης, αυτού του γεωπολιτικού παλιρροϊκού κύματος που έχει προκληθεί από αυτή τη σύγκρουση, θα είναι η μεγαλύτερη πίεση σε στρατηγικούς φυσικούς πόρους: πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ορυκτά. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να είμαστε, δυστυχώς, [ή] θα βρεθούμε στα θύματα της καπιταλιστικής αδηφαγίας για την ιδιοποίηση των φυσικών πόρων.

Ο σύντροφος Έβο είπε πως το πραξικόπημα του 2019 σχετιζόταν με το λίθιο. Αυτή η σύγκρουση [στην Ουκρανία] αποδεικνύει πως ο σύντροφος Έβο είχε δίκιο, διότι το 2019 ενορχήστρωσαν το πραξικόπημα στη χώρα μας ώστε το λίθιο να γίνει περιουσία των διεθνικών εταιρειών λόγω της ενεργειακής σύγκρουσης στην Ευρώπη. Οι Άγγλοι, οι Γερμανοί και οι Βορειοαμερικάνοι, όλοι έβαλαν το χέρι τους εδώ, όλοι επιθυμώντας να μεταβιβάσει η δικτατορία το λίθιο της Βολιβίας σε μεγάλες διεθνικές εταιρείες. Το λίθιο θα γίνει, όπως λένε, το πιο περιζήτητο πιάτο.

Σύντροφοι, παρατηρήστε ότι αυτή η σύγκρουση κλονίζει τα χρηματιστήρια, επηρεάζει τις τιμές, αλλάζει τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, και των τροφίμων, και αυτά θα έχουν επιπτώσεις και στην περιοχή μας. Θα χρειαστεί να προετοιμαστούμε για να τις αντιμετωπίσουμε. Τέλος, η προφανώς πρώτη άμεση συνέπεια είναι πως, σε αυτό το παιχνίδι ισχύος, οι δεξιοί θα επωφεληθούν περισσότερο. Αυτά τα πολιτικά πτώματα του σήμερα θα τονωθούν για να αναστηθεί η δεξιά, ώστε να παλέψει υπέρ του αντι-Ρωσικού και αντι-Κινεζικού εγχειρήματος.
Δεν έχω ασχοληθεί με το ζήτημα της Κίνας, όμως, ακριβώς όπως συμβαίνει με την Ουκρανία και τη Ρωσία, το ίδιο θα συμβεί στην περίπτωση της Ταϊβάν και της Κίνας. Επιμένω, ο στόχος σήμερα είναι η Ρωσία και η Κίνα. Έχουν ξεχάσει τον “Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας” τους. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν σήμερα είναι να επιβιώσουν.

Η Δύση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να επιβιώσουν από την πολιτική, οικονομική, και πολιτισμική κρίση, διότι η Δύση δεν έχει δώσει καμία απάντηση στην ανθρωπότητα. Η Δύση σήμερα είναι συνώνυμη με πόλεμο, καταστροφή, όπλα, ατομικά οπλοστάσια.

Ποια είναι η κουλτούρα της Δύσης; Ερχόμαστε από, όπως είπε ο σύντροφος Χέκτορ Αρσέ, 500 χρόνια στα οποία ακρωτηριάζουν τα αυτιά μας, κόβουν τις μύτες μας, κόβουν τα χέρια μας, μας ακρωτηριάζουν, δένουν τα άκρα μας σε άλογα να μας ξεσκίσουν. Αυτά μας άφησε η Δύση, σύντροφοι.

Και αυτή η κουλτούρα καταστροφής της Φύσης, της Μητέρας Γης, δεν σταματά. Δε σταματά η παρορμητική υλιστική όρεξή της να διεξάγει πόλεμο ώστε να ιδιοποιηθεί τους στρατηγικούς πόρους άλλων λαών.

Συνεπώς, γίνεται πολιτισμικός πόλεμος. Είμαστε στη μέση ενός πολιτισμικού πολέμου, αδερφοί και αδερφές, και αυτό συνεπάγεται την επαναβεβαίωση της ταυτότητάς μας. Αυτό συνεπάγεται τη διατήρηση του Πολυεθνικού Κράτους, αυτού του πολιτικού εγχειρήματος. Αυτό συνεπάγεται ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, για την κόκα μας, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το λίθιό μας, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το φυσικό μας αέριο, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις εθνικοποιήσεις που έχουν κοστίσει σε αυτή τη χώρα τόσους πολλούς θανάτους, και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για αυτό το πολιτικό εγχείρημα, διότι αυτό το πολιτικό εγχείρημα είναι το αντίθετο της Δυτικής κουλτούρας, μιας κουλτούρα θανάτου. Είναι μια κουλτούρα πολέμου, είναι μια κουλτούρα αντιπαραθέσεων, είναι μια κουλτούρα που βάζει τις μπίζνες να πατούν πάνω στα πτώματα των ανθρώπων».