Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)
Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή την επερχόμενη επέτειο του πολέμου των Μαλβίνων (Φώκλαντ, κατά τους Βρετανούς) το 1982.
Η Αργεντινή διαμαρτυρήθηκε αυτό το Σάββατο για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με την υποτιθέμενη κυριαρχία του Λονδίνου στις νήσους Μαλβίνες και σε άλλα αρχιπέλαγα στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.
Στον παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο χαιρετισμό του,ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις Μαλβίνες και τόνισε ότι το 2022 θα συμπληρωθούν 40 χρόνια από τον πόλεμο του 1982, που εξαπέλυσε η τότε Στρατιωτική Χούντα της Αργεντινής, και ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για μια διπλωματική νίκη του Λονδίνου παρά τις «θορυβώδεις διαμαρτυρίες ορισμένων».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «ένα πράγμα που παραμένει απολύτως αμετάβλητο είναι η δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου προς τα Νησιά Φώκλαντ [Μαλβίνες] και τον λαό τους.» Είναι τόσο σταθερή αυτή η δέσμευση όσο ήταν όταν ο στρατηγός Μουρ αποδέχτηκε την παράδοση του στρατηγού Μενέντεζ. Και μπορώ να σας υποσχεθώ τώρα ότι αυτό δεν θα αλλάξει», είπε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.
Guillermo Carmona cuestionó los dichos de Boris Johnson sobre las Islas Malvinas@diariouno https://t.co/iMLseBcpMp
— Guillermo Carmona (@grcarmonac) December 25, 2021
Ο Τζόνσον, του οποίου η δημοτικότητα βρίσκεται σε πτώση στο Λονδίνο, μετά τα πρόσφατα σκάνδαλα στα μέσα ενημέρωσης, τόνισε ότι η προσπάθεια του υπουργικού συμβουλίου του να αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα τη βρετανική κυριαρχία στα νησιά και υπενθύμισε ότι «ακόμη και η διεθνής ομοσπονδία επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ-πονγκ) αναγνώρισε, εν μέσω των θορυβωδών διαμαρτυριών ορισμένων πλευρών, την απαραβίαστη κυριαρχία των παικτών πινγκ πονγκ των Φώκλαντ».
Αποτελέσματα μετάφρασης
Σε απάντηση, ο Γκιγιέρμο Καρμόα, Γραμματέας για τις νήσους Μαλβίνες, την Ανταρκτική και του Νότιου Ατλαντικού, του Υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής, σχολίασε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Nihuil ότι «η προσφυγή σε στρατιωτικά επιχειρήματα είναι κάτι περιττό ακριβώς όταν πλησιάζει η 40η επέτειος του πολέμου».
Ο Καμόρα υποστήριξε ότι «όταν λείπουν τα επιχειρήματα, εμφανίζεται η μιλιταριστική ρητορική: το καύχημα για μια στρατιωτική νίκη που το διεθνές δίκαιο δεν αναγνωρίζει ως τίτλο κυριαρχίας ανοίγει ξανά τις πληγές του πολέμου και αγνοεί 38 χρόνια δημοκρατίας της Αργεντινής».
En el saludo navideño a una de sus colonias, el premier británico, y tal como ha sido la costumbre durante siglos, por un lado, ha tergiversado gran parte de lo sucedido durante el año y por otra parte ha omitido todas aquellas iniciativas que dejan explícito
— Gustavo Melella (@gustavomelella) December 24, 2021
⬇️
Ανάφερε επίσης, «ότι η εμμονή των αξιώσεων της Αργεντινής στηρίζεται στην πεποίθηση ότι η ανάκτηση της άσκησης της κυριαρχίας θα γίνει τελικά με την προσφυγή στους λόγους που μας δίνονται από το διεθνές δίκαιο και την άσκηση της διπλωματίας».
Η Αργεντινή και το Ηνωμένο Βασίλειο εμπλέκονται σε εδαφική διαμάχη για τις νήσους Μαλβίνες που βρίσκονται προς το παρόν υπό τον έλεγχο του Λονδίνου. Η σύγκρουση κλιμακώθηκε το 1982 με έναν πόλεμο 74 ημερών στον οποίο σκοτώθηκαν 649 Αργεντινοί στρατιώτες και άλλοι 255 Βρετανοί και ο οποίος έληξε με βρετανική στρατιωτική νίκη.