Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Το Ισραήλ συμμετείχε στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί

 Πηγή:  prensa-latina.cu

Τελ Αβίβ, 20 Δεκεμβρίου
(
Prensa Latina) - Το Ισραήλ ενεπλάκη στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στην ιρακινή πρωτεύουσα το 2020, αποκάλυψε σήμερα ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού αυτής της χώρας Ταμίρ Χέιμαν.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Malam, που αναδημοσιεύεται από την ηλεκτρονική έκδοση του The Jerusalem Post, ο Χέιμαν επιβεβαίωσε ότι το Τελ Αβίβ «έπαιξε τον ρόλο του» στην επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε από αμερικανικά drones στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης στις 3 Ιανουαρίου πέρυσι.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα υψηλόβαθμος αξιωματούχος αυτού του έθνους παραδέχτηκε τη συμμετοχή του Ισραήλ στο έγκλημα, όπως έχει καταγγείλει επανειλημμένα η κυβέρνηση της Τεχεράνης.

Ο Σουλεϊμανί ήταν ο διοικητής της Μονάδας Quds , του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Ιρανικής Ισλαμικής Επανάστασης, και ως εκ τούτου συμμετείχε στην εκστρατεία για την ήττα της τρομοκρατικής ομάδας Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ.

Ωστόσο, τόσο το Τελ Αβίβ όσο και η Ουάσιγκτον τον θεωρούσαν την προσωποποίηση της ιρανικής παρέμβασης στην περιοχή, κάτι που το Ιράν πάντα αρνούνταν όπως και οι αρχές της Δαμασκού και της Βαγδάτης.

Το Yahoo News ανέφερε Τον Μάιο, ότι το Ισραήλ έδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσβαση σε αρκετούς αριθμούς κινητών τηλεφώνων που ανήκαν στον Σουλεϊμανί για να τον εντοπίσουν.

«Η δολοφονία του Σουλεϊμανί ήταν σημαντική, γιατί ο κύριος εχθρός μας είναι το Ιράν», τόνισε ο Χέιμαν στο Malam.