Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Συγχαρητήρια μηνύματα στον Γκάμπριελ Μπόριτς για την εκλογική του νίκη στη Χιλή

 Πηγή:  teleSUR

Πάνω από 15 εκατομμύρια Χιλιανοί κλήθηκαν να συμμετέχουν στις 19 Δεκεμβρίου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αρχηγοί κυβερνήσεων και ηγέτες από όλο τον κόσμο έστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα στον υποψήφιο της συμμαχίας Apruebo Dignidad , Γκάμπριελ Μπόριτς, ο οποίος εξελέγη αυτήν την Κυριακή νέος πρόεδρος της Χιλής για την περίοδο 2022-2026.

Σύμφωνα με στοιχεία της Χιλιανής Εκλογικής Υπηρεσίας (Servel), με καταμετρημένο το 99,72% των 46.887 εκλογικών τμημάτων, ο Μπόριτς συγκέντρωσε 4.608.362 ψήφους (55,86%). Ο αντίπαλός του, υποψήφιος του συνασπισμού Χριστιανοκοινωνικό Μέτωπο, Χοσέ Αντόνιο Καστ, συγκέντρωσε 3.641.819 ψήφους (44,14 %).

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, συνεχάρη τον Μπόριτς για την εκλογική νίκη, τον νεότερο πρόεδρο, 35 ετών, της νοτιοαμερικανικής χώρας.

«Επαναβεβαιώνουμε τη βούληση μας να επεκτείνουμε τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των δύο λαών και κυβερνήσεων», ανέφερε.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο ​​Φερνάντες, αναφέρθηκε επίσης στη νίκη του Μπόριτς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Πρέπει να αναλάβουμε τη δέσμευση να ενισχύσουμε τους δεσμούς αδελφοσύνης που ενώνουν τις χώρες μας και να εργαστούμε μαζί στην περιοχή για να βάλουμε ένα τέλος στην ανισότητα στη Λατινική Αμερική», σχολίασε.


Τα δικά της συγχαρητήρια έστειλε επίσης, στον νέο αρχηγό του Χιλιανού κράτους η αντιπρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες.

«Όπως είπαμε την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στην Πλατεία: "Ο λαός πάντα επιστρέφει και βρίσκει τρόπους να το κάνει. Μπορεί να είναι ένα κόμμα, μπορεί να είναι ένας ηγέτης σήμερα και ένας άλλος αύριο, αλλά ο λαός πάντα επιστρέφει". Συγχαρητήρια Πρόεδρε Μπόριτς σε εσάς και στο λαό της Χιλής», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.



Ομοίως, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, συνεχάρη τη συμμαχία Apruebo Dignidad και τον νικητή των εκλογών.

«Χαιρετίζω τον λαό του Σαλβαδόρ Αλιέντε και του Βίκτορ Χάρα για τη συντριπτική τους νίκη ενάντια στο φασισμό», είπε.



Ο εκτελεστικός γραμματέας της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Δικής μας Αμερικής μας - Συνθήκη Εμπορίου των Λαών (ALBA-TCP), Σάσα Λορέντι, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την εκλογική νίκη στη Χιλή.

«Χαιρετίζουμε την ιστορική ημέρα δημοκρατίας της οποίας πρωταγωνιστής ήταν ο λαός της Χιλής», σχολίασε.


 


Ο Βρετανός πολιτικός Τζέρεμι Κόρμπιν μοιράστηκε ένα μήνυμα για να εκφράσει την υποστήριξή του στον Μπόριτς μετά τις εκλογές σήμερα.

«Συγχαρητήρια στον Γκάμπριελ Μπόριτς, που εξελέγη σοσιαλιστής πρόεδρος της Χιλής! Μια νίκη για την ελπίδα και την αλλαγή. Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος!».


Ο πρόεδρος της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγκα και η αντιπρόεδρος Ροζάριο Μουρίλο, εξέδωσαν δήλωση απευθυνόμενη στον νέο Πρόεδρο της Χιλής.


«Με σεβασμό και χαρά χαιρετίζουμε την ιστορική σας νίκη, που επιτεύχθηκε με τον γενναίο λαό της Χιλής, εμπνευσμένο από την πανταχού παρούσα κληρονομιά του προέδρου της αξιοπρέπειας, Σαλβαδόρ Αλιέντε, και τόσων ηρώων και μαρτύρων αυτού του μεγάλου λαού», αναφέρεται στο κείμενο.

Η πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης της Χιλής, Ελίσα Λόνκον, δήλωσε ότι επικοινώνησε ήδη με τον εκλεγμένο πρόεδρο. «Τον έδωσα συγχαρητήρια και τον προσκάλεσα στη Συνταγματική Συνέλευση», είπε.

Ευχόμαστε στην κυβέρνησή σας και σε όλο τον λαό της Χιλής «μονοπάτια προόδου με βέβαιες ελπίδες, πραγματοποιώντας τις αλλαγές που προτείνονται, με δικαιοσύνη και ειρήνη».



Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Άρσε, τόνισε ότι η εκλογική νίκη του Μπόριτς ανήκει στον λαό της Χιλής και τον συνεχάρη για το επίτευγμα του στην ψηφοφορία. 

«Η δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής ενισχύεται με βάση την ενότητα, τον σεβασμό και, κυρίως, τη βούληση των λαών μας», είπε.




Μήνυμα έστειλε επίσης ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας, Ντέιβιντ Τσοκεχουάνκα, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «η νίκη του αδελφού Γκάμπριελ Μπόριτς είναι η νίκη της δημοκρατίας, της ολοκλήρωσης, της αδελφοσύνης και του σεβασμού των λαών μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Μαρσέλο Έμπραντ, τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει στη Νότια Αμερική είναι «καλά νέα».



Μήνυμα στον νέο πρόεδρο της Χιλής για να τον συγχαρεί μέσω του λογαριασμού του στο  τwitter, έστειλε ο Πρόεδρος του Περού   Πέδρο Καστίγιο

«Η νίκη που πετύχατε είναι η νίκη του λαού της Χιλής και των λαών της Λατινικής Αμερικής που θέλουν να ζήσουν με ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια !».

 


Οι πρώην πρόεδροι του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, χρησιμοποίησαν επίσης τα κοινωνικά δίκτυα για να εκφράσουν τα συγχαρητήριά τους στον Μπόριτς για τη νίκη του στις κάλπες.

Ο Κορέα ανέφερε "Γκάμπριελ Μπόριτς, νέος πρόεδρος της Χιλής! Ζήτω η Χιλή! Ζήτω η Μεγάλη Πατρίδα! Μέχρι τη νίκη πάντα!"; ενώ ο Μοράλες πανηγύρισε τη δημοκρατική ψήφο του λαού αυτής της χώρας της Νότιας Αμερικής.




Κατά τον ίδιο τρόπο, ο πρώην αρχηγός του κράτους της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Μπόριτς.

"Συγχαίρω τον σύντροφο Γκάμπριελ Μπόριτς για την εκλογή του ως πρόεδρος της Χιλής. Είμαι χαρούμενος για μια ακόμη νίκη ενός δημοκρατικού και προοδευτικού υποψηφίου στη Λατινική Αμερική μας, για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους", σχολίασε.




Ο Όμάδα Puebla δημοσίευσε μια δήλωση για να γιορτάσει τη νίκη του Μπόριτς και επιβεβαίωσε ότι «η άφιξή του στην κυβέρνηση επιβεβαιώνει την προοδευτική τάση που βιώνει η περιοχή και εκφράζει την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, πιο αλληλέγγυο και δημοκρατικό».

 «Ο θρίαμβος του Μπόριτς ανοίγει επίσης νέους πολιτικούς χώρους για την ανάδειξη προοδευτικών δυνάμεων στις εκλογές στη Βραζιλία και την Κολομβία του επόμενου έτους», προστίθεται στο κείμενο.



Ο Κολομβιανός Πρόεδρος, Ιβάν Ντούκε, έστειλε μήνυμα στον Μπόριτς, εκφράζοντας "το ενδιαφέρον μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να ενισχύσουμε την ιστορική και αδελφική διμερή σχέση που μας ενώνει. Είμαστε αδελφές χώρες".

Οι πρόεδροι της Ουρουγουάης, Λουίς Λακάλε, και του Παναμά, Νίτο Κορτίζο, συγχαίρουν τον μελλοντικό αρχηγό του κράτους της Χιλής και έστειλαν έναν «αδελφικό» χαιρετισμό στον λαό αυτού του έθνους της Νότιας Αμερικής.



 Felicito al Presidente electo de Chile @GabrielBoric, y transmito un saludo fraternal al pueblo chileno. Esperamos seguir trabajando juntos en el desarrollo de nuestras naciones y el fortalecimiento de la democracia en la región. 🇵🇦🇨🇱


Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), μέσω του Ύπατου Εκπροσώπου της για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, συνεχάρη τον Μπόριτς για την εκλογή του ως μελλοντικού προέδρου της Χιλής.




"Ελπίζουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με τη μελλοντική κυβέρνηση της Χιλής. Είμαστε εταίροι και μαζί είμαστε ισχυρότεροι", δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Twitter. 

Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια Χιλιανοί κλήθηκαν να λάβουν μέρος στις 19 Δεκεμβρίου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκ των οποίων πάνω από το 50% ψήφισαν, ένα ποσοστό που αντιπροσωπεύει μία από τις υψηλότερες συμμετοχές στη χώρα σε αυτού του είδους τις εκλογές.