Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Το καραβάνι των μεταναστών προχωρά στο Μεξικό αντιμέτωπο με συλλήψεις

Πηγή: telesurtv.net

Καταγγέλλουν ότι πράκτορες της υπηρεσίας μετανάστευσης συλλαμβάνουν μετανάστες από το καραβάνι και τους απελαύνουν, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς έχουν νομικά έγγραφα.

Το διεθνές καραβάνι μεταναστών που διασχίζει την πολιτεία Τσιάπας και προσπαθεί να φτάσει στην Πόλη του Μεξικού (πρωτεύουσα) αναζητώντας απάντηση στα αιτήματα ασύλου , σχεδιάζει να συνεχίσει την προέλασή του προς τον δήμο Εσκινίτα την Πέμπτη, προειδοποιώντας δεν θα αναχαιτιστούν από πράκτορες του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης (INM) και της Εθνικής Φρουράς.

Παρά τις καταγγελίες, οι μετανάστες επανέλαβαν στα τοπικά ΜΜΕ ότι οι πράκτορες της INM και η Εθνοφρουρά συνεχίζουν να τους συλλαμβάνουν και να τους απελαύνουν, ακόμη και αν διαθέτουν νομική προστασία για να κυκλοφορούν ελεύθερα στο μεξικανικό έδαφος.

Αναφέρουν ότι οι πράκτορες κυριολεκτικά κυνηγούν όσους μένουν πίσω, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που σταματούν για να ξεκουραστούν μετά από πολύωρη πεζοπορία.

Η επονομαζόμενη Πορεία για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία των Μεταναστών, το καραβάνι κάλυψε την Τετάρτη την απόσταση μεταξύ των περιοχών Χουίξτα και Τοναλά κάτω από υψηλές θερμοκρασίες.


Η προέλαση του καραβανιού των 4.000 μεταναστών, κυρίως Κεντροαμερικανών, είναι αργή λόγω της ύπαρξης σε αυτό σ ανηλίκων και εγκύων γυναικών και αυτή την Τετάρτη πέρασαν από ένα σημείο ελέγχου INM στο Χουίξτα χωρίς προβλήματα.

Σχετικά με αυτό, η υπηρεσία μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει "κάρτες εξουσιοδότησης" σε αυτές τις έγκυες γυναίκες για ανθρωπιστικούς λόγους.

Οι μετανάστες αναφέρουν ότι εγκατέλειψαν τις χώρες τους λόγω της μάστιγας της ανεργίας, της βίας και των πολιτικών συγκρούσεων. Αρχικά, θέλουν να τους περιθάλψουν στη μεξικανική πρωτεύουσα για να αποκτήσουν έγγραφα και, αργότερα, να εγκατασταθούν στο Μεξικό ή να περάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.



Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τα αιτήματα της πεζοπόρας πορείας εκφράζονται ήδη από τους συμμετέχοντες στο καραβάνι. 

Η Πολιτική Προστασία της πολιτείας Τσιάπας και το INM ανέφεραν μέσω των κοινωνικών τους δικτύων ότι παρέχουν φροντίδα σε πολυάριθμους μετανάστες λόγω τραυματισμών στα πόδια, αφυδάτωσης και άλλων προβλημάτων υγείας. 

Ορισμένες πηγές ανέβασαν σε 200 τα νήπια στην πορεία, αλλά ο ακτιβιστής του Κέντρου για την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια (CDH), Λουίς Ρέι Γκαρθία Βιγιαγκράν, ενημέρωσε τον τοπικό Τύπο ότι υπολογίζουν ότι υπάρχουν περίπου 1.250 ανήλικοι στο καραβάνι, προσθέτοντας ότι το 70% από αυτά είναι παιδιά κάτω των επτά ετών.