Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Η Κίνα απορρίπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας

 Πηγή:  teleSUR

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι το Πεκίνο απορρίπτει τις παράνομες μονομερείς κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας.

Η Κίνα επανέλαβε τη Δευτέρα ότι απορρίπτει τα μονομερή εξαναγκαστικά μέτρα των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Βενεζουέλας και κάθε απόπειρας ξένων παρεμβάσεων στις υποθέσεις της χώρας αυτής, με την οποία επιθυμεί να επεκτείνει τη συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Η κινεζική κυβέρνηση ήταν πάντα αντίθετη σε κάθε μορφή πολιτικής επιβολής και δεν φοβόταν ποτέ κανένα εξαναγκασμό, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι , προσθέτοντας ότι η στάση της κινεζικής κυβέρνησης για τη διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των πολιτών της παραμένει ακλόνητη και ισχυρή.


«Πιστεύουμε ότι όλο και περισσότερες χώρες θα αντιμετωπίζουν και θα αντιστέκονται αποφασιστικά σε κάθε είδους παράνομες μονομερείς κυρώσεις, , όπως έκανε η Κίνα, και θα υπερασπιστούν από κοινού από θέσεις διεθνούς νομιμότητας και δικαιοσύνης, και θα διαφυλάξουν τα βασικά πρότυπα που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις », δήλωσε ο Γουάνγκ .

Οι δηλώσεις του Γουάνγκ πραγματοποιήθηκαν σε τηλεφωνικό επικοινωνία που είχε με τον Βενεζουελάνο συνάδελφό του, Φέλιξ Πλασένσια. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για την κοινή αντίσταση της διεθνούς κοινότητας στην πολιτική επιβολής και παρενόχλησης.

Ο Πλασένσια είπε ότι η Βενεζουέλα αντιτίθεται σθεναρά σε οποιεσδήποτε μονομερείς κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες της Κίνας, και ενθαρρύνει και χαίρεται από τη σταθερή στάση της Κίνας στην υπόθεση της Μένγκ Γουαντσού, επικεφαλής οικονομικής διευθύντριας της εταιρείας Huawei, που αποφυλακίστηκε πρόσφατα στον Καναδά. 

Από την άλλη πλευρά, ο Γουάνγκ υποστήριξε την αναζήτηση λύσης στα ζητήματα της Βενεζουέλας μέσω διαλόγου, στο πλαίσιο του Συντάγματος, το οποίο αποτελεί κατάκτηση του ίδιου του λαού. Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας τόνισε την ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Πεκίνου και Καράκας, αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, εν μέσω μιας πολύ ασταθούς διεθνούς κατάστασης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στα μέσα ενημέρωσης. 

Ο Γουάνγκ ευχαρίστησε τη Βενεζουέλα για την στήριξή της στον αγώνα της Κίνας να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της και διαβεβαίωσε ότι ο ασιατικός γίγαντας θα είναι πάντα στο πλευρό της χώρας της Νότιας Αμερικής ενώ μάχεται για την προστασία της κυριαρχίας, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων.