Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Η Κούβα τιμά την επαναστάτρια ηγέτιδα Βίλμα Εσπίν

 Πηγή: Prensa-latina.cu

Η Κούβα τιμά σήμερα την επαναστάτρια μαχήτρια και αγωνίστρια για τη χειραφέτηση της γυναίκας και των δικαιωμάτων των παιδιών, Βίλμα Εσπίν Γκιλουά, στην 14η επέτειο του θανάτου της.

 

Δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν σε κοινότητες και κέντρα εργασίας της χώρας για να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτήν την πρωταγωνίστρια του παράνομου αγώνα και του αντάρτικου στρατού ενάντια στην τυραννία του Φουλχένσιο Μπατίστα (1952-1959), και κουβανή πολιτική ηγέτιδα.

 

Σύμφωνα με την Οσμάιδα Ερνάντες, μέλος της Γραμματείας της Ομοσπονδίας Κουβανών Γυναικών (FMC), οργάνωσης που η Βίλμα ίδρυσε και της οποίας ήταν η πρώτη της πρόεδρος, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια μιας ημέρας αφιερωμάτων από τις 10 του μηνός και θα παραταθούν έως την Κυριακή.

 

Θα είναι ο χώρος για να τιμηθούν οι γυναίκες και οι άνδρες που από τους τομείς της επιστήμης, της υγείας και της παραγωγής τροφίμων είχαν ενεργή συμμετοχή καθ 'όλη τη διάρκεια της μάχης με την πανδημία Covid-19, δήλωσε πρόσφατα η Ερνάντες στην εφημερίδα Granma.

 

Η Βίλμα Εσπίν (1930-2007) ήταν μέλος του Κινήματος της 26ης Ιούλη, μαχήτρια στη Σιέρα Μαέστρα (ανατολικά) μαζί με τον ιστορικό ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, και από το θρίαμβο του 1959 εργάστηκε για να εγγυηθεί τα δικαιώματα και τη χειραφέτηση των γυναικών.

 

Για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, ίδρυσε την FMC στις 23 Αυγούστου 1960 με σκοπό να προωθήσει την ενίσχυση των γυναικών και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας.

 

Η Εσπίν πέθανε στις 18 Ιούνη 2007 και η σορός της αναπαύεται στο Μαυσωλείο του Δεύτερου Ανατολικού Μετώπου Φρανκ Παΐς , στο Σαντιάγο της Κούβας.