Πηγή: Prensa-latina.cu
Ήταν στις 16 Ιούνη του 1959, σε αυτήν την πρωτεύουσα, όταν γεννήθηκε το πρώτο εναλλακτικό μέσο ενημέρωσης της ηπείρου ενάντια στα μεγάλα μονοπώλια της ενημέρωσης.
Προέκυψε ως αναγκαιότητα για να μεταδοθεί η αλήθεια για το τι συνέβαινε στην Κούβα σε στιγμές μιας σκληρής εκστρατείας ψεύδους για να απονομιμοποιηθεί η Επανάσταση που άλλαζε το νησί και το έκανε ένα παράδειγμα για άλλους λαούς του κόσμου.
Ξεπήδησε ως ανεξάρτητη φωνή της Αμερικής μας, όπως την χαρακτήρισε ο κουβανός ιστορικός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος υποστήριξε τη δημιουργία της μαζί με τον κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, τον αργεντινό δημοσιογράφο Ρικάρντο Μασέτι και άλλους συναδέλφους από τη Λατινική Αμερική και το νησί.
Ήταν μέρες μεγάλου κινδύνου για την Κούβα και η Πρένσα Λατίνα σύντομα θα κατέγγελλε τις προετοιμασίες για τη μισθοφορική εισβολή στην Κούβα, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη του 1961 στον Κόλπο των Χοίρων, στα νότια του νησιού.
Τότε, το βορειοαμερικανικό πρακτορείο Associated Press (AP) ανέφερε μια επιτυχημένη απόβαση των εισβολέων στο ανύπαρκτο λιμάνι του Μπαγιάμο, μια ανατολική πόλη που μόλις βρέχεται από ένα ποτάμι. Ήταν σαν σήμερα, η μάχη ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα.
Εκείνη την εποχή, το AP και η United Press International (UPI) παρείχαν το 100% των ειδήσεων, μεροληπτικών κατά της Κούβας, στα λατινοαμερικάνικα μέσα ενημέρωσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι η PL, όπως ήταν γνωστό από τις απαρχές της, πήρε το δικό της δρόμο στον οποίο αντιμετώπισε εμπόδια, απειλές, κινδύνους και πολιορκίες, όπως αυτά που βίωσαν οι ανταποκριτές της κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή, το Σεπτέμβρη του 1973.
Οι μάχες ενάντια στην αποικιοκρατία, ο πόλεμος του Βιετνάμ, ο θρίαμβος των Σαντινίστας στη Νικαράγουα, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων ορόσημων στη σύγχρονη ιστορία, είχαν την PL, όπως είχε αναγνωριστεί από τις αρχές της, στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης.
Σε αυτές τις δεκαετίες η Prensa Latina έγινε η φωνή των καταπιεσμένων, των κοινωνικών αγώνων, των λαϊκών υποθέσεων και νικών, καταγγελία των αδικιών, των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων, των νεοαποικιακών ελιγμών.
Πρόκειται για ένα αντι-ηγεμονικό και χειραφετητικό όραμα που παραμένει, παρά τις προσπάθειες αποσιώπησης και τα εμπόδια που επιβάλει ο αποκλεισμός των ΗΠΑ στην Κούβα, όπου εδρεύει, και επεκτείνεται σε άλλες χώρες όπου έχει περισσότερα από 30 παραρτήματα.
Σύμφωνα με την τρέχουσα εποχή, η Prensa Latina προσφέρει εκτεταμένη κάλυψη της διεθνούς υγειονομικής κατάστασης που προκλήθηκε από τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην κουβανική επιστήμη και των δοκιμών με υποψήφια εμβόλια που επιδιώκουν την ανοσοποίηση του πληθυσμού στο νησί και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Εξήντα δύο χρόνια μετά τη γέννησή της, επιβεβαιώνεται ως εναλλακτικό μέσο και ταυτόχρονα ένας ενοποιημένος οργανισμός πολυμέσων, συμπεριλαμβανομένου ενός εκδοτικού οίκου, σε ανάπτυξη και με ευρεία διεθνή αναγνώριση, που εκφράζεται σε συνεργασίες με περίπου εκατό πρακτορεία τύπου και μέσα ενημέρωσης όλων των ηπείρων.
Η Prensa Latina (www.prensa-latina.cu) ανοίγεται στα κοινωνικά δίκτυα. Είμαστε στο Facebook @ AgenciaPrensalatinaOficial, στο Twitter @PLprensalatina, στο Youtube (https://www.youtube.com/user/PrensaLatinaTV/videos), στο Instagram @PrensalatinaCuba, στο Telegram https://t.me/TesoroLatino.
Τον Ιούνη του 1959, οι εχθροί της της έδιναν λίγη ζωή. Έκαναν λάθος.