Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Kολομβία: Ο υπουργός Άμυνας ζητά συγγνώμη για την αστυνομική βία μετά από δικαστική εντολή

 Πηγή: www.telesurtv.net

Ο υπουργός ελέγχεται από το Κοινοβούλιο της χώρας επειδή δεν εγγυήθηκε το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, Carlos Holmes Trujillo, ζήτησε συγγνώμη για τις υπερβολές της αστυνομίας  κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών και των διαδηλώσεων την ημέρα της γενικής απεργίας το Νοέμβριο του 2019.

Μιλώντας  τη Τετάρτη κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής εναντίον του, ο  Holmes Trujillo δήλωσε ότι   τηρεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για να επιδείξει σεβασμό στο δικαστικό σώμα και τα θεσμικά όργανα, “Για να μην υπάρχει αμφιβολία για την αυστηρή υποταγή μου στο Σύνταγμα και το νόμο, καθώς και για την πραγματική μου πρόθεση να ζητήσω συγνώμη”.

Κατά τη συζήτηση της πρότασης μορφής εναντίον του ο υπουργός δήλωσε “Σε συμμόρφωση με την εκτελεστική πράξη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και της διαταγής που εκδόθηκε από το δικαστήριο της Μποκοτά, , θα ήθελα να επαναλάβω ότι ζητώ συγγνώμη για τις υπερβολές του Αστυνομικού Σώματος και ιδιαίτερα εκείνων που διαπράχτηκαν από τα ESMAD (MAT) ".


Ωστόσο, ο Trujillo ανέφερε ότι "θα παρουσιάσει όλα το νομικά και δικαστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ώστε να ξεκαθαριστούν όλες οι λεπτομέρειες που αναφέρθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και να αποσαφηνιστούν όλες οι εκδοθείσες διαταγές”.



Την Τετάρτη, το τμήμα της Μπογκοτά του Ανώτατου Δικαστηρίου  εξέδωσε εντολή προς τον Υπουργό Άμυνας να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που διέταξε να εγγυηθεί η ειρηνική διαμαρτυρία στη χώρα. 

Σύμφωνα με την απόφαση, η πράξη να ζητήσει συγνώμη ο υπουργός για το συμβάν της 11 Σεπτεμβρίου κατά το οποίο προκλήθηκε ο θάνατος του Javier Ordóñez από δύο άνδρες της Μητροπολιτικής Αστυνομίας , δεν εκπληρώνει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σε σχέση με τα αναφερόμενα γεγονότα και περιστάσεις.



Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του υπουργού θα λάβει χώρα στο Κοινοβούλιο της Κολομβίας στις 13 Οκτωβρίου.