Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Eπιστολή Ν.Μαδούρο προς τους λαούς του κόσμου


Προς τους Λαούς του Κόσμου 

Αδελφοί και αδελφές: Σας χαιρετώ με την ευκαιρία να σας ενημερώσω σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες που ανέλαβε η Βενεζουέλα για να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τον παράνομο αποκλεισμό που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη χώρα μου εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, με ιδιαίτερη ριζοσπαστικοποίηση τα τελευταία πέντε χρόνια, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην κανονική απόδοση της οικονομία της Βενεζουέλας, με επακόλουθο αντίκτυπο στην ευεξία του πληθυσμού. 

Από αυτήν την άποψη, θέλω να σας ενημερώσω για την έγκριση μίας πολύ σημαντικής νομοθεσίας που έχει ονομαστεί «Νόμος κατά του αποκλεισμού για την εθνική ανάπτυξη και την εγγύηση των δικαιωμάτων του λαού της Βενεζουέλας», η οποία επικεντρώνεται στην υπεράσπιση της κληρονομιάς της κυριαρχίας και αξιοπρέπειας της Πατρίδας μας, καθώς το δικαίωμα στην ειρήνη, την ανάπτυξη και την ευημερία του λαού μας. 

Είναι μια απαραίτητη νομική απάντηση από το Κράτος της Βενεζουέλας, σε απόλυτη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο, που θα επιτρέψει τη δημιουργία μηχανισμών για τη βελτίωση του εισοδήματος του έθνους και τη δημιουργία ορθών και επαρκών κινήτρων, υπό ευέλικτους ελέγχους, για την τόνωση της εσωτερικής οικονομικής δραστηριότητας και την πραγματοποίηση παραγωγικών συμμαχιών, μέσω ξένων επενδύσεων, που ευνοούν την εθνική ανάπτυξη. 

Ταυτόχρονα, στον πολιτικό τομέα, έχω την τιμή να επαναλάβω ότι, ενόψει της εξωτερικής επιθετικότητας από τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα που έθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Βενεζουέλας, το έμβλημά μας είναι και θα συνεχίσει να είναι, η ενίσχυση και η εμβάθυνση της δημοκρατίας 

μας. 

Παρά την πανδημία COVID-19, οι προετοιμασίες για τις νομοθετικές μας εκλογές στις 6 Δεκεμβρίου, συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό, όπου ο πληθυσμός 

θα συμφωνήσει μαζικά για την εκπλήρωση της συνταγματικής εντολής για την εκλογή νέου εθνικού κοινοβουλίου. 

Σε αυτές τις εκλογές, των οποίων οι όροι συμφωνήθηκαν με ευρείς τομείς της δημοκρατικής αντιπολίτευσης της χώρας μου, θα συμμετάσχει πάνω από το 90% των οργανώσεων που έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, για συνολικά 107 πολιτικά κόμματα -98 εκ των οποίων της αντιπολίτευσης- και πάνω από 14.000 υποψήφιοι που θα λάβουν μέρος για μία από τις 277κοινοβουλευτικές έδρες. 

Το αποτέλεσμα αυτής της εκλογικής διαδικασίας θα δώσει αναμφίβολα περισσότερη δύναμη στη χώρα μας μας και στον λαό μας, που αντιστάθηκαν στην ξένη επιθετικότητα με αξιοπρέπεια και σταθερότητα και, παρ 'όλα αυτά, διατηρεί πνεύμα αγάπης και αλληλεγγύης. 

Σύντροφοι, αφού σας ενημερώσαμε σχετικά με αυτά τα δύο στοιχεία της πραγματικής κατάστασης στη Βενεζουέλα, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας κάποιες πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν για να διευρύνετε το φάσμα των γνώσεών σας σχετικά με το γενικό πλαίσιο που εξηγεί την τρέχουσα πραγματικότητα της χώρας μου. 

Από το 2014, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν έναν νόμο και 7 διατάγματα ή εκτελεστικές εντολές, καθώς και 300 διοικητικά μέτρα, τα οποία συνθέτουν από κοινού μια εξελιγμένη πολιτική πολυμορφικής επίθεσης εναντίον της Βενεζουέλας. 

Σε πέντε χρόνια, ο αποκλεισμός κατάφερε να διακόψει τη χρηματοδότηση στη Βενεζουέλα, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο απαιτούμενο συνάλλαγμα για την απόκτηση τροφίμων, φαρμάκων, ανταλλακτικών και βασικών πρώτων υλών για οικονομική δραστηριότητα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Βενεζουέλα γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση του εξωτερικού εισοδήματος στην ιστορία της, κοντά στο 99%. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει την απαγόρευση της εμπορευματοποίησης υδρογονανθράκων της Βενεζουέλας, του κύριου προϊόντος εξαγωγών και φορολογικών εσόδων. Σε αυτό το πλαίσιο, από την έναρξη της νέας πανδημίας κοροναϊού, σε πολλές περιπτώσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίρονται δημοσίως ότι επιτέθηκαν σε πλοία που φέρνουν στη Βενεζουέλα προϊόντα που απαιτούνται για την παραγωγή βενζίνης και την προμήθεια της εγχώριας αγοράς καυσίμων, επιδεινώνοντας περαιτέρω την οικονομική κατάσταση.

Επικαλούμενοι αυτόν τον παράνομο κανονισμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέσχεσαν χρήματα και περιουσιακά στοιχεία από την PDVSA, την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων αρκετών διυλιστηρίων στο έδαφος των ΗΠΑ, αξίας άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Αυτά τα νομικά μέσα είναι ο βραχίονας επιβολής ενός σκληρού αποκλεισμού εναντίον του λαού της Βενεζουέλας, τον οποίο ο Alfred de Zayas, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιγράφει κατηγορηματικά ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». 

Στο πλαίσιο αυτό, σε μια έρευνα του Κέντρου Μελετών Οικονομικής Πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τον αποκλεισμό της Βενεζουέλας, ο Αμερικανός οικονομολόγος Jeffrey Sachs, ειδικός σύμβουλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, διαπίστωσε ότι ο αποκλεισμός εναντίον της Βενεζουέλας είναι υπεύθυνος για τουλάχιστον 40 χιλιάδες θανάτους στη χώρα μου, για τους οποίους οι κυρώσεις πρέπει να θεωρηθούν ως «συλλογική τιμωρία του λαού της Βενεζουέλας». 

Σε μια συγκλονιστική επίσημη δήλωση από τον Ιανουάριο του 2018, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ παραδέχεται τις παράνομες προθέσεις του: 

«Η εκστρατεία πίεσης κατά της Βενεζουέλας λειτουργεί. Οι οικονομικές κυρώσεις που έχουμε επιβάλει έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση να αρχίσει να χρεοκοπεί, τόσο στο δημόσιο χρέος όσο και στο χρέος της PDVSA, της εταιρείας πετρελαίου της. Και αυτό που βλέπουμε (...) είναι μια οικονομική κατάρρευση στη Βενεζουέλα. Οπότε, η πολιτική μας λειτουργεί, η στρατηγική μας λειτουργεί και θα την τηρήσουμε». 

Αυτή είναι η ομολογία ενός διεθνούς εγκλήματος, μιας πράξης οικονομικής αγριότητας, ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, με αποκλειστική πρόθεση να βλάψει τη χώρα μου και τον λαό της Βενεζουέλας. 

Η παράνομη εφαρμογή των Μονομερών Καταναγκαστικών Μέτρων, που ονομάζεται κατ’ ευφημισμό «κυρώσεις», είναι μια πολιτική που απορρίπτεται επανειλημμένα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και σε παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. 

Για όλα τα παραπάνω, στις 13 Φεβρουαρίου, η Βενεζουέλα προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να καταγγείλει όσους από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαπράξει αυτά τα φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Είμαι πεπεισμένος ότι, αργά ή γρήγορα, η διεθνής δικαιοσύνη θα εξετάσει τη 

Βενεζουέλα με αντικειμενικότητα και θα δει την τεράστια ζημία που έχουν προκαλέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν ειρηνικό, ζεστό και εργατικό λαό. 

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας κατά την ανάγνωση αυτής της επιστολής, η οποία ευελπιστώ να ήταν χρήσιμη ώστε να σας κρατήσει σωστά ενημερωμένους για την πραγματική κατάσταση στη Βενεζουέλα και δράττομαι της ευκαιρίας, να σας ευχαριστήσω για την σταθερή αλληλεγγύη σας με τη Βενεζουέλα. 

Με εκτίμηση, 

Nicolás Maduro Moros
Kαράκας, 2 Οκτωβρίου του 2020