Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Αυξάνει στον ΟΗΕ η καταδίκη του αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας

 Πηγή: Prensa-latina.cu

Διάφορες φωνές υψώθηκαν σήμερα (22/9) στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να καταδικάσουν τον αποκλεισμό που για περισσότερα από 60 χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μονομερώς κατά της Κούβας.

 Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, ζήτησε να τερματιστεί αυτή η οικονομική και εμπορική πολιορκία που υφίσταται η Κούβα, και υποστήριξε επίσης τον τερματισμό των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ζιμπάμπουε και του Σουδάν.

 «Τέτοια επιθετικά μέτρα θα πρέπει να σταματήσουν, ώστε αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα την μάχη κατά της πανδημίας», είπε στο μήνυμα του μέσω βίντεο στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης κατά την 75η περίοδο συνεδριάσεων.

 Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Κάρλος Αλβαράδο, επέστησε την προσοχή στον οικονομικό αποκλεισμό κατά της Κούβας, ο οποίος πλήττει τον πληθυσμό αυτού του νησιού.

 «Επαναλαμβάνουμε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει», τόνισε στην τοποθέτησή του μέσω βίντεο στην ολομέλεια του μεγαλύτερου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.

 Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, τόνισε πως παρά την ενίσχυση του αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, το σύστημα υγείας του νησιού έχει πετύχει μια αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία Covid-19.

 Κατήγγειλε επίσης ότι η επιθετικότητα του εμπορικού, οικονομικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της μεγαλύτερης των Αντιλλών κλιμακώθηκε εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.

 Ομοίως, τα μονομερή επιθετικά μέτρα στο σύνολό τους καταδικάστηκαν από υψηλόβαθμους αξιωματούχους διαφόρων εθνών του κόσμου.

 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τάχθηκε κατά των παράνομων κυρώσεων, οι οποίες δεν συμβάλλουν στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας.

 Όπως τόνισε, η πανδημία είχε ισχυρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και επείγει τώρα περισσότερη αλληλεγγύη.

 Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, καταδίκασε τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της χώρας του εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

 Στην διαδικτυακή παρέμβασή του στη Συνέλευση, ο Πέρσης πρόεδρος χαρακτήρισε ως βάναυσα τέτοια μέτρα της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα όταν ο κόσμος αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές λόγω της παγκόσμιας κρίσης υγείας που προκλήθηκε από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, την αιτία της ασθένειας.

 Επίσης ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μένει απαθής απέναντι στις κυρώσεις που επιβάλλονται στους λαούς και εμποδίζουν την ανάπτυξή τους.