Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Εκτοξεύτηκε με επιτυχία ο δορυφόρος της Αργεντινής

 Πηγή: www.telesurtv.net

Ο Πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες τόνισε ότι ο δορυφόρος θα παρέχει βασικά δεδομένα για τη γεωργική παραγωγή και τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Ο δορυφόρος παρατήρησης Saocom 1B της Αργεντινής εκτοξεύτηκε την Κυριακή με έναν πύραυλο Falcon 9, από την ιδιωτική εταιρεία Space-X, από τη βάση του Cape Canaveral στην πολιτεία της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ). Η υψηλής τεχνολογίας συσκευή, που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Αργεντινή, μπήκε σε τροχιά, εν αναμονή ανάπτυξης της 35 τετραγωνικών μέτρων κεραίας ραντάρ της, μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί 24 ώρες μετά την εκτόξευσή της, ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CONAE).

"Βρίσκεται ήδη σε τροχιά, ο δορυφόρος SAOCOM 1B, που αναπτύχτηκε  από επιστήμονες της  χώρα μας και   θα παρέχει βασικά δεδομένα για τη γεωργική παραγωγή και τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης", δήλωσε ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρο Φερνάντες, σε ένα μήνυμα στο λογαριασμό του στο Twitter.


Η επιστήμη και η τεχνολογία, στην υπηρεσία της ανάπτυξης της Αργεντινής ", ανέφερε ο πρόεδρος στην ανάρτηση του tweet του με την ετικέτα:" #HaciaElFuturo ". 

Σε μια τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου της Αποστολής στο Διαστημικό Κέντρο CONAE, στην πόλη της Κόρδοβα, ο Πρόεδρος Φερνάντες τόνισε ότι η Αργεντινή είναι “μία από τις 10 χώρες που είναι σε θέση να βάλουν δορυφόρους όπως αυτό σε τροχιά”

Από την προεδρική κατοικία Olivos, όπου παρακολούθησε την εκτόξευση μαζί με τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Σαντιάγκο Καφιέρο, ο αρχηγός του κράτους εξέφρασε την “ευγνωμοσύνη του σε όλους εκείνους που προσπάθησαν”. 

Ο Φερνάντες επεσήμανε ότι μέσω της “επένδυσης στην εκπαίδευση, την επιστήμη και την τεχνολογία” θα καταφέρουμε να “αναπτυχθούμε ως χώρα και ως κοινωνία”

Εξήγησε ότι ο Saocom 1B "δεν είναι απλώς ένας άλλος δορυφόρος", αλλά "μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πολλά πράγματα για το έδαφος μας και να προβλέψουμε τι πρέπει να κάνουμε για να βελτιστοποιήσουμε τις προσπάθειές μας", όπως "μέτρηση της  αλάτωσης, και των κινήσεων της γης, παγετώνες, νερό και ποτάμια ", μεταξύ άλλων.