Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Η Κούβα απορρίπτει την εξωτερική παρέμβαση στις υποθέσεις της Λευκορωσίας

 Πηγή: www.telesurtv.net

Η Κούβα και η Λευκορωσία διατηρούν  ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς και διμερείς σχέσεις 


Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ, απέρριψε την Τρίτη την εξωτερική παρέμβαση ενάντια στην κυριαρχία και την αυτοδιάθεση του λαού της Λευκορωσίας, διαβεβαιώνοντας  στο λογαριασμό του στο Twitter ότι η χώρα επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη της προς τον "νόμιμο πρόεδρο της χώρας αυτής, τον Αλεξάντερ Λουκασένκο και τον αδελφό λαό της Λευκορωσίας”

Στο ίδιο πνεύμα ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ επιβεβαίωσε με μήνυμά του, ότι η Κούβα δεν συμφωνεί με την παρέμβαση εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης του προέδρου της Λευκορωσίας.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος επανεκλέχθηκε με 80,1% των ψήφων στις πρόσφατες εκλογές, αντιμετώπισε αρκετές ημέρες διαδηλώσεων. Σύμφωνα με τον ηγέτη, αυτές πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το σενάριο των λεγόμενων έγχρωμων επαναστάσεων, με σαφή συμμετοχή εξωτερικών παραγόντων.

Τη Δευτέρα, ο Λουκασένκο απέκλεισε την πιθανότητα εμφυλίου πολέμου και υποσχέθηκε να απαντήσει στις κυρώσεις της Λετονίας, της Λιθουανία; και της Εσθονίας, κατά 30 προσωπικοτήτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του προέδρου. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι εν λόγω πρώην σοβιετικές χώρες με ακτές στη Βαλτική Θάλασσα ενήργησαν με εντολή των πιο ισχυρών δυτικών δυνάμεων. Ως προσωρινή απάντηση, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας θα μπορούσε να αναστείλει προσωρινά τη διέλευση ευρωπαϊκών εμπορευμάτων μέσω των συνόρων της με την Πολωνία και τη Λιθουανία.