Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Ελλάδα: H κουβανική “παλίρροια” εν μέσω πανδημίας

13.000 άτομα αξιώνουν την απονομή Νόμπελ Ειρήνης στους γιατρούς της Κούβας




Πάνω από 1.300 έλληνες έχουν υπογράψει μέχρι τώρα την καμπάνια του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί - Αλληλεγγύη με την Κούβα.

Χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου δημοσιεύουν καθημερινά, σχόλια, φωτογραφίες, βίντεο και εικόνες υπέρ της Κούβας.

Η Ελλάδα είναι μια βαλκανική χώρα, στην οποία οι επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοιού Covid-19 δεν είναι τόσο σοβαρές όπως συμβαίνει στις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων μετρούσε έως στις 2 του τρέχοντος Μαΐου, 143 θανάτους και 2.620 κρούσματα. 

Ο ελληνικός λαός μπήκε σε κοινωνική απομόνωση εδώ και 6 εβδομάδες. Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων έκλεισαν και η πλειοψηφία του πληθυσμού παραμένει στα σπίτια του και εξ αυτού χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως μέσο ενημέρωσης και κοινωνικής επαφής πολύ περισσότερες ώρες απ ότι πριν την καραντίνα. 

Σε αυτές τις νέες συνθήκες, η αλληλεγγύη και το ηθικό πλεονέκτημα της Κούβας συγκίνησε όχι μόνο τους αλληλέγγυους με την Κούβα, αλλά και χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου που δίνουν καθημερινά την μάχη της αλήθειας της Κούβας, επιχειρώντας να σπάσουν ο τείχος της μιντιακής σιωπής και της παραπληροφόρησης που προωθούν τα μεγάλα ΜΜΕ. 

Παρ ότι πολλοί ιστότοποι και φιλικές με την Κούβα σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα έχουν δεχτεί επιθέσεις και έχουν μπλοκαριστεί, η κουβανική “παλίρροια” στο ελληνικό ιντερνετ εξαπλώνεται, καθώς πολλαπλασιάζονται διαρκώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων που εκφράζονται υπέρ της Κούβας και του παραδείγματος που εκφράζει με την αποστολή ιατρικών μπριγάδων σε πολλές πληττόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές. 

Γι αυτό και περισσότεροι από 13.000 έλληνες ενώθηκαν στην ομώνυμη σελίδα στο facebook “Nobel prise for the Doctors of Cuba” (Premio Nobel por los Médicos de Cuba) https://www.facebook.com/groups/4091231877557233/ και ζητούν να δοθεί στους Κουβανούς γιατρούς το φετινό Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από τον φίλο της Κούβας Βελισάριο Κοσσυβάκη , διευθυντή της New Star, Art Cinema και από τον πρώτο μήνα κατέγραψε χρήστες από 51 χώρες, που πραγματοποίησαν πάνω από 500.000 δημοσιεύσεις και σχόλια στη εν λόγω σελίδα. 

Επιπλέον, πάνω από 1.300 έλληνες έχουν υπογράψει μέχρι τώρα την καμπάνια του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί - Αλληλεγγύη με την Κούβα , ανάμεσά τους ο βετεράνος έλληνας ποδοσφαιριστής Σάββας Κωφίδης, ο διάσημος έλληνας ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης, ο πρώην υπουργός Κώστας Ήσυχος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δημήτρης Καλτσώνης , στρατιωτικοί, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, αθλητές, καλλιτέχνες, φοιτητές, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, από κάθε τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, τόσο από την πρωτεύουσα Αθήνα, όσο και από όλες τις επαρχίες της χώρας. 

Από την άλλη, δεκάδες άτομα έχουν ανταποκριθεί σε μια πρωτοβουλία ελλήνων bloggers και αναρτούν στο ιντερνετ τις φωτογραφίες τους με τα hashtags #standwith Cuba , #Cubasalva, #nomas bloqueo κρατώντας την επιγραφή «I stand with Cuba» (στηρίζω την Κούβα) και με τα , ενώ χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου δημοσιεύουν καθημερινά, σχόλια, φωτογραφίες, βίντεο και εικόνες υπέρ της Κούβας, τη στιγμή που η επισκεψιμότητα των ιστότοπων και σελίδων στα κοινωνικά δίκτυα, του δικτύου ελλήνων bloggers “La Red Solid@ria Griega" έχει εκτοξευτεί τις ημέρες της πανδημίας.

Η μάχη για την αλήθεια της Κούβας ενάντια στο μιντιακό τείχος της σιωπής και της παραπληροφόρησης συνεχίζεται και στην Ελλάδα.

foto: Ανδρόνικος Χατζηκωστής, Αθήνα, 17/11/2019