Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Διαδηλώσεις στο Σαντιάγο της Χιλής λόγω έλλειψης τροφίμων εν μέσω καραντίνας


Πηγή: Prensa Latina

Εν μέσω της γενικής καραντίνας στο Σαντιάγο της Χιλής λόγω Covid-19, εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σήμερα (18/5) διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη τροφίμων και βοήθειας.

Παρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο της καραντίνας οι άνθρωποι πρέπει να περιορίζονται στα σπίτια τους, πολλοί βγήκαν στην κοινότητα Ελ Μπόσκε και μπροστά στις κάμερες πολλών τηλεοπτικών σταθμών δήλωσαν ότι πεινούν και δεν έχουν βοήθεια από την κυβέρνηση και τον δήμο, που θα τους επέτρεπε να αντιμετωπίσουν την απομόνωση στο σπίτι.


Με αιτήματα προς τον δήμαρχο και τις δημοτικές αρχές, οι κάτοικοι εξήγησαν ότι πολλοί έμειναν χωρίς δουλειά, ενώ άλλοι δεν μπορούν να εργαστούν ως αποτέλεσμα της καραντίνας.

Σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι διευκρίνισαν ότι η διαμαρτυρία τους δεν ήταν ενάντια στην καραντίνα, αλλά λόγω των δεινών συνθηκών στις οποίες ζουν, οι οποίες επιδεινώθηκαν κι άλλο από τους υγειονομικούς περιορισμούς και την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Άλλοι επισημαίνουν ότι δεν έχουν λάβει κανένα από τα επιδόματα και τα βοηθήματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες για τις πιο ευπαθείς ομάδες, ενώ οι ηλικιωμένοι ενήλικες ανέφεραν ότι οι συντάξεις που λαμβάνουν είναι εντελώς ανεπαρκείς.

Οι διαμαρτυρίες μετατράπηκαν σε έντονες ταραχές, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις στάλθηκαν σε αυτόν τον δήμο στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας για να διαλύσουν τους διαδηλωτές με εκτοξευτές νερού και αεριών, οι οποίες απωθήθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα από τους συμμετέχοντες στο διαμαρτυρία.

Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν τη σύλληψη πολλών ατόμων. Λόγω των συγκρούσεων μεταξύ κατοίκων και ένστολων, διακόπηκε η κυκλοφορία σε κάποιους δρόμους, όπου οι περίοικοι έστησαν και έκαψαν οδοφράγματα.

Οι συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα για νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, μεταξύ των οποίων τη διανομή 2,5 εκατομμυρίων συσκευασιών τροφίμων και άλλων προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στις διαμαρτυρίες έδειξαν ότι αντιμετωπίζουν πείνα και άλλες ανάγκες και ότι η κρατική βοήθεια καθυστερεί να παραδοθεί ή απλά δεν φτάνει στους αποδέκτες της.

Αυτή τη Δευτέρα ο δήμαρχος του Ελ Μπόσκε, Σάντι Μέλο, σχολίασε ότι σε στιγμές που απαιτούνται μεγαλύτερες δαπάνες για να βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη, μειώθηκαν οι πόροι που προορίζονται για τους δήμους, οι οποίοι δεν έφτασαν παρόλο που η παράδοσή τους ανακοινώθηκε πριν εβδομάδες.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι μόνο σε αυτή την κοινότητα ζουν περισσότερα από 20 χιλιάδες άτομα που έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα μέσα για να επιβιώσουν χωρίς να εργαστούν, μια κατάσταση που γίνεται πολύ περίπλοκη και σοβαρή.