Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Κουβανοί γιατροί στο εξωτερικό έχουν περιθάλψει 26.000 ασθενείς με covid-19

Πηγή: Prensa-latina.cu

Οι 26 κουβανικές ιατρικές μπριγάδες που ανήκουν στην αποστολή Henry Reeve και εργάζονται σήμερα σε πάνω από είκοσι χώρες, έχουν μέχρι στιγμής περιθάλψει περισσότερους από 26.000 ασθενείς με Covid-19.

Στη συνάντηση της προσωρινής ομάδας εργασίας της κουβανικής κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, έγινε γνωστό ότι οι επαγγελματίες υγείας από το νησί της Καραϊβικής που είναι παρόντες σε 24 έθνη έσωσαν τις ζωές 976 ατόμων που επλήγησαν από την πανδημία.


Διεθνείς οργανισμοί πρότειναν την αποστολή Henry Reeve, που δημιουργήθηκε από τον ιστορικό ηγέτη της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο το 2005, για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για την παγκόσμια ανταπόκρισή της στην πανδημία SARS-CoV-2.

Ωστόσο, ενώ τα περισσότερα κράτη επιδιώκουν να συνεργαστούν υπό τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες, φωνές από όλο τον κόσμο καταγγέλλουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν μια εκστρατεία για να συκοφαντήσουν τη διεθνή συνεργασία των ιατρών του νησιού.

"Η άρνηση συμμετοχής σε αυτές τις εκστρατείες για να δυσφημίσει τις κουβανικές διεθνιστικές μπριγάδες είναι ανήθικη και απαράδεκτη", καταδίκασε ο Ελβετοκουβανικός Σύνδεσμος αυτή τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον οποίο το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε 120 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2017 και 2019 για τη χρηματοδότηση εκστρατειών κατά της Κούβας.

Το έθνος της Καραϊβικής έχει στείλει περισσότερους από 1.200 ειδικούς της υγείας σε χώρες που πλήττονται από τον Covid-19, κατόπιν αιτήματος αυτών των κυβερνήσεων, και περίπου 29.000 από τους επαγγελματίες του συμμετέχουν σε προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας σε άλλες 64 χώρες όπου υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της υγείας.