Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Περισσότερες από 200 προσωπικότητες ζητούν την ιατρική συνεργασία Κούβας, ΗΠΑ και Καναδά


Πηγή: Prensa-latina.cu
Περισσότεροι από 200 γιατροί, ακαδημαϊκοί, εκλεγμένοι αξιωματούχοι και άλλες προσωπικότητες υποστηρίζουν μια καμπάνια που ζητεί συνεργασία μεταξύ Κούβας, Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά στη μάχη κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας.


Η πρόταση που ξεκίνησε αυτόν τον μήνα από δίκτυα αλληλεγγύης με το νησί της Καραϊβικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, φέρει τον τίτλο «Καμπάνια για να σωθούν ζωές» και ζητεί ιατρική, κλινική και επιστημονική συνεργασία μεταξύ των τριών εθνών εν μέσω της πανδημίας SARS-Cov-2.

Επιπλέον, προτρέπει την ενσωμάτωση της ανασυνδυασμένης ιντερφερόνης Alfa 2B από την Κούβα σε κλινικές δοκιμές σε βόρειες χώρες και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η πρωτοβουλία καλεί επίσης την κυβέρνηση των ΗΠΑ να τερματίσει τις οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις κατά της Κούβας, συμπεριλαμβανομένου του εξωεδαφικού χαρακτήρα τους, και να σταματήσει τις προσπάθειες να αποτρέψει άλλα έθνη να δεχθούν μπριγάδες και ιατρική βοήθεια από το μεγαλύτερο νησί των Αντιλλών.

Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, τα δίκτυα αλληλεγγύης με το νησί δήλωσαν ότι αυτή τη στιγμή, όταν ο πλανήτης αντιμετωπίζει πανδημία και κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή, η αλληλεγγύη και η συνεργασία είναι απαραίτητες.

«Καμία πηγή εμπειρίας διάσωσης ζωών δεν μπορεί να αγνοηθεί στον αγώνα ενάντια σε αυτή τη νέα ασθένεια», πρόσθεσε η δήλωση αναφερόμενη στη νόσο Covid-19, που προκαλείται από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την ψηφιακή σελίδα της καμπάνιας, μεταξύ των προσωπικοτήτων που την υποστηρίζουν είναι οι ηθοποιοί Ντάνι Γκλάβερ, Εντ Χάρις, και Μάρτιν και Τζάνετ Σιν, ο σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, ο πρώην γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Ράμσεϋ Κλαρκ, τα μέλη του Κονγκρέσου των ΗΠΑ Τζάνετ Κολ-Γουέλς και Τερέζα Μοσκέδα και η Καναδέζα βουλευτής Νίκι Άστον.

Επίσης υποστηρίζουν την πρόταση οι Αιδεσιμότατοι Τζόαν Μπράουνl και Άλμπερτ Πένιμπϊκερ, ο Άντριου Κόουτς, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής και Ψυχιατρικής στο Albany Medical College, απόφοιτοι της Λατινικής Αμερικής Ιατρικής Σχολής (ELAM) στην Αβάνα και περίπου 40 οργανώσεις.

Ο Μάικλ Όστεχον, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και ένας από τους πιο σεβαστούς ειδικούς στον τομέα της υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρίζει την ένταξη Ιντερφερόνης Alfa 2B της Κούβας σε κλινικές δοκιμές.

«Ελπίζω ότι όλα τα πιθανά φάρμακα θα αξιολογηθούν γρήγορα και εξαντλητικά ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης, είπε ο γιατρός, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Η δήλωση υπενθύμισε ότι η ιατρική συνεργασία μεταξύ οντοτήτων από την Κούβα και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει προηγούμενα, όπως η δημιουργία της εταιρείας βιοτεχνολογίας Innovative Immunotherapy Alliance SA, μεταξύ του Roswell Park Comprehensive Cancer Center στη Νέα Υόρκη και του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας του νησιού.