Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Η ALBA καταδικάζει τις ενέργειες των ΗΠΑ κατά της κουβανικής ιατρικής συνεργασίας

Πηγή: granma.cu

Οι χώρες μέλη της Μπολιβαριανής Συμμαχίας των Λαών της Αμερικής μας - Σύμφωνο Εμπορίου των Λαών (ALBA-TCP) καταδίκασαν την Τετάρτη τις συστηματικές ενέργειες της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να δυσφημήσουν και να υπονομεύσουν τη διεθνή συνεργασία που παρέχει η Κούβα στον τομέα της υγείας.

Τα έθνη που απαρτίζουν αυτό το μηχανισμό καταγγέλλουν επίσης τις αφόρητες πιέσεις που ασκούνται εναντίον αρκετών κυβερνήσεων, ώστε να διακόψουν την αποδοχή της συνεργασίας αλληλεγγύης, η οποία ωφελεί εκατομμύρια ανθρώπους, εις βάρος του δικαιώματος στη ζωή και στην πρόσβαση των πολιτών τους σε ιατρικές υπηρεσίες.
 
Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Κούβας, που εκφράστηκαν στο τμήμα υψηλού επιπέδου της 43ης τακτικής συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίχθηκαν από τις χώρες της ALBA. Τα έθνη υποστήριξαν την καταδίκη από την Κούβα της επίθεσης εναντίον της διεθνούς ιατρικής συνεργασίας του νησιού για πολιτικούς λόγους, μέσω της οποίας η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απειλεί την απόλαυση του δικαιώματος στην υγεία των ανθρώπων, όπως έχει συμβεί ήδη με με 67 εκατομμύρια ανθρώπους στη Λατινική Αμερική.