Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Νέα καμπάνια κατά των εγκλημάτων του κράτους στην Κολομβία

Πηγή: prensa-latina.cu

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προωθούν σήμερα στην Κολομβία την Kαμπάνια για την Aλήθεια, η οποία επιδιώκει να αποκαλύψει τα εγκλήματα του κράτους και να δώσει συνέχεια στην εμφάνιση στρατιωτικών ενώπιον της Ειδικής Δικαιοδοσίας για την Ειρήνη.

Η πρωτοβουλία εστιάζει επίσης στη δημιουργία δημόσιου διαλόγου σχετικά με την αλήθεια των δολοφονιών που διαπράττονται με τη συμμετοχή κρατικών αξιωματούχων ή σε συνέργεια με παραστρατιωτικές ομάδες στα πλαίσια της ένοπλης σύγκρουσης.


Αυτή η καμπάνια πήρε ιδιαίτερη δυναμική εδώ και αρκετές ημέρες, ειδικά μετά τη διαμάχη που προκλήθηκε όταν σβήστηκε στην πρωτεύουσα μια τοιχογραφία που κατήγγειλε εξωδικαστικές εκτελέσεις, μέσω των οποίων οι πολίτες παρουσιάστηκαν ως πεσόντες στην μάχη.

Στις 18 Οκτωβρίου, όταν μια ομάδα γραφιστών έφτιαξε μια τοιχογραφία που αναφερόταν στις εξωδικαστικές εκτελέσεις για τις οποίες ήταν υπεύθυνοι ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, τρομοκρατήθηκε από πράκτορες της Δημόσιας Τάξης, όπως ανέφερε το τοπικό μέσο ενημέρωσης Contagio Radio.

Αυτοί οι πράκτορες έσβησαν τα πρόσωπα εκείνων που κατηγορούνται για τις δολοφονίες 5.763 αμάχων ψευδώς εμφανιζόμενων ως νεκρών στη μάχη, διευκρινίζει.

Η τοιχογραφία εξέθετε τα πρόσωπα των Juan Carlos Barrera, Adolfo León Hernández, Mario Montoya, Nicacio Martínez και Marcos Evangelista, υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε αυτά τα γεγονότα μεταξύ 2000 και 2010.

Διάφοροι άνθρωποι υψώνουν τις φωνές τους για να επικρίνουν το συμβάν, ιδιαίτερα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη χρήση της ετικέτας #EjércitoCensuraMural (Ο στρατός λογοκρίνει την τοιχογραφία).

«Βοηθήστε μας να αναπαράγουμε σε διαφορετικές πόλεις και μορφές το σχέδιο της τοιχογραφίας που έσβησε ο στρατός. Θα σας δείξουμε ότι απέναντι στη λογοκρισία ολόκληρη η Κολομβία συντάσσεται στην #CampañaPorLaVerdad (Καμπάνια για την Αλήθεια)», έγραψε στο Twitter το Εθνικό Κίνημα Θυμάτων Εγκλημάτων του Κράτους, θεωρώντας ότι πρόκειται για επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Φρανσίσκο Καστεγιάνος δήλωσε: «Ποιος έδωσε την εντολή να σβηστεί η καλλιτεχνική τοιχογραφία που ρωτούσε ποιος έδωσε την εντολή να δολοφονηθούν χιλιάδες νέοι στην Κολομβία»;

Ο Ερνάν Καμάτσο, αρθρογράφος της εβδομαδιαίας VOZ, δήλωσε ότι «Αν και σβήνουν τα πρόσωπά τους από τον τοίχο, δεν μπορούν να αλλάξουν την ιστορία». Σκότωσαν νέους για να προσποιηθούν ότι κέρδιζαν τον πόλεμο και έτσι ο πολιτικός να μην χάσει τις εκλογές».

«Μπορούν να σβήσουν μια τοιχογραφία, αλλά ποτέ μνήμη. Χιλιάδες νέοι σκοτώθηκαν από τον κολομβιανό στρατό υπό την κυβέρνηση του (πρώην προέδρου) Άλβαρο Ουρίβε. Ούτε θα σταματήσουν τον αγώνα για δικαιοσύνη, έτσι σηκώνουν παραπετάσματα καπνού», δήλωσε η Σοράιντα Ερνάντες, δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.