Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Η Κούβα καταδικάζει την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας

Πηγή: www.granma.cu

Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών 


Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήσαμε με ανησυχία τις συνεχιζόμενες βίαιες διαδηλώσεις και πράξεις βανδαλισμού στην Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ, που προωθούνται από το εξωτερικό και επιχειρούν να επηρεάσουν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική τάξη και να δημιουργήσουν ανασφάλεια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. 

Η επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική κυριαρχία το 1997 ήταν πράξη ιστορικής δικαιοσύνης και έκφραση του ειρηνικού πνεύματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, παρά το γεγονός ότι υπήρξε θύμα επιβολής άνισων συνθηκών από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. 

Από τότε και με το σημερινό του καθεστώς, το Χονγκ Κονγκ αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και έχει επιτύχει ένα σταθερό επίπεδο ανάπτυξης με οικονομική σταθερότητα και ευημερία, με βάση την επιτυχή εφαρμογή της αρχής "Μία Κίνα" - "Μία χώρα, δύο συστήματα". 

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και καταδικάζει κάθε προσπάθεια να πληγεί η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. 

Η Κούβα υποστηρίζει τις προσπάθειες της κεντρικής κυβέρνησης του Πεκίνου και των αρχών του Χονγκ Κονγκ να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση, να διατηρήσουν την ειρήνη και να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα. 

Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα και την σοφία των κινεζικών αρχών να θέσουν τέλος σε αυτά τα γεγονότα αποσταθεροποίησης και να επανέλθουν στην κανονικότητα. 

Αβάνα, 5 Σεπτεμβρίου 2019