Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Η Κίνα υπερασπίζεται τη συνεργασία με Λατινική Αμερική και Καραϊβική

Πηγή: Prensa-latina.cu

Η Κίνα υπερασπίστηκε τις σχέσεις που διατηρεί με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και δήλωσε ότι βασίζονται στις αρχές της ισότητας, του σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του ασιατικού γίγαντα, Γκενγκ Σουάνγκ, δήλωσε ότι οι σχέσεις του Πεκίνου με αυτά τα έθνη έχουν φέρει αμοιβαία οφέλη στους λαούς και των δύο πλευρών.

Ειδικά για τη Βενεζουέλα, ο Γκενγκ είπε ότι η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και του μπολιβαριανού έθνους ανταποκρίνεται στο μέγιστο αμοιβαίο όφελος (win-win), επικεντρώνεται στην κοινή πρόοδο και έχει συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος του κινέζικου Yπουργείου Εξωτερικών απάντησε έτσι σε δηλώσεις του ναύαρχου Κρεγκ Φάλερ, επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών, o οποίος επιτέθηκε στους δεσμούς μεταξύ Πεκίνου και Καράκας.

Σύμφωνα με τον Γκενγκ, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προσβάλει επανειλημμένα τη συνεργασία της Κίνας με τη Λατινική Αμερική, πιο πρόσφατα με τη Βενεζουέλα, χωρίς ισχυρά επιχειρήματα.

Υπό αυτή την έννοια, ο αξιωματούχος παρότρυνε την Ουάσινγκτον να διορθώσει αυτήν την εσφαλμένη πρακτική και να μην παρεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων κρατών.

"Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται πραγματικά για την ανάπτυξη της Λατινικής Αμερικής, πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων", ανέφερε ο Γκενγκ.

Η Κίνα, δήλωσε, "διατηρεί μια θετική στάση απέναντι στη συνεργασία με όλα τα μέρη της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και ελπίζουμε ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να κάνει το ίδιο", πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Γκενγκ υπενθύμισε ότι οι σχέσεις μεταξύ του ασιατικού έθνους και της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής είναι σχέσεις ισότητας, αμοιβαία επωφελείς, ανοικτές και χωρίς αποκλεισμούς.

Από το Καράκας, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας καταδίκασε επίσης τις δηλώσεις του ναυάρχου Φάλερ και τις συνεχείς απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας από τη Νότια Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να καταβάλουν την κυριαρχία της χώρας της Νότιας Αμερικής.

Σύμφωνα με τις αρχές της Βενεζουέλας, η Ουάσιγκτον και ιδιαίτερα ο Φάλερ, διαδίδουν ψεύδη σχετικά με την υποτιθέμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στη χώρα για να δικαιολογήσουν την παρεμβατική τους ατζέντα και την επιθετικότητα εναντίον του λαού του Ούγκο Τσάβες και του Σιμόν Μπολιβάρ.