Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Γερουσιαστής των ΗΠΑ προτείνει στον Τραμπ εισβολή στην Βενεζουέλα όπως έκανε ο Ρίγκαν στη Γρενάδα!

Lindsey Graham

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Λίντσεϊ Γκρέιαμ, στενός σύμμαχος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε την Κυριακή ότι ο πρόεδρος θα έπρεπε να εξετάσει μια στρατιωτική εισβολή στη Βενεζουέλα παρόμοια με αυτή που έκανε ο Ρόναλντ Ρίγκαν στη Γρενάδα το 1983, αν η Κούβα «δεν φύγει» από τη χώρα της Καραϊβικής και αν οι στρατιωτικοί της Βενεζουέλας δεν σταματήσουν να υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.
Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Γκρέιαμ δήλωσε ότι "θα έκανε ακριβώς αυτό που έκανε ο Ρίγκαν". "Θα έστελνα στην Κούβα ένα τελεσίγραφο για να φύγει από τη Βενεζουέλα και εάν δεν το έκαναν, θα έκανα τον στρατό της Βενεζουέλας να καταλάβει ότι πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη δημοκρατία και τον Μαδούρο", εξήγησε ο γερουσιαστής. "Αν επιλέξετε τον Μαδούρο και την Κούβα, θα έρθουμε για σας", πρόσθεσε ο Γκρέιαμ, τονίζοντας: "Αυτό είναι στην πίσω αυλή μας."

Ο πολιτικός είπε ότι ο Τραμπ «έχει χαράξει μια κόκκινη γραμμή όσον αφορά τον Μαδούρο» και αν δεν δράσει, «όλοι στον κόσμο θα σκεφτούν ότι είναι αδύναμος» ενώ αν το κάνει, αυτό θα βοηθήσει την Ουάσιγκτον «με την Βόρεια Κορέα, το Ιράν, τη Ρωσία και όλους τους υπόλοιπους."

Είπε επίσης ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας «δεν θα ήταν στην εξουσία χωρίς τα 6.000 ή 7.000 στελέχη των κουβανικών δυνάμεων ασφαλείας στη Βενεζουέλα».

Η εισβολή στη Γρενάδα συνέβη το 1983 μετά από έναν αγώνα για την εξουσία στο νησί της Καραϊβικής, περίπου 160 χιλιόμετρα βόρεια της Βενεζουέλας. Ο Ρίγκαν δικαιολόγησε την εισβολή με την παρουσία της Κούβας στη χώρα και εξήγησε ότι η παρέμβαση ήταν απαραίτητη για την προστασία φοιτητών ιατρικής από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο νησί.