Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Ο Αρχηγός Στρατού της Κολομβίας συνδέεται με τη δολοφονία πολιτών


Πηγή: www.telesurtv.net / Foto: EFE

Ο κολομβιανός στρατός κατηγορείται ότι διέπραξε έως και πέντε χιλιάδες εκτελέσεις. χωρίς δίκη. 

Ο στρατηγός Νικάσιο Μαρτίνες Εσπίνελ , αρχηγός του στρατού της Κολομβίας, αρνήθηκε ότι πρόσφατα έδωσε διαταγή για τον διπλασιασμό των θανάτων εγκληματιών και ανταρτών και ότι συνδέεται με την συγκάλυψη της δολοφονίας πολιτών πριν μια δεκαετία, όπως προκύπτει από στοιχεία που αποκαλύφτηκαν πρόσφατα. 


Τα αποδεικτικά στοιχεία που περιέχονται σε έγγραφα που δόθηκαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο The Associated Press από ένα πρόσωπο που μετέχει σε εξελισσόμενη έρευνα σε σχέση με τις εκτελέσεις χωρίς δίκη, εμφανίστηκαν τη στιγμή που αυξάνονται οι πιέσεις για  παραίτηση του Μαρτίνες Εσπίνελ. 

Ο κολομβιανός στρατός κατηγορείται ότι διέπραξε έως και πέντε χιλιάδες εκτελέσεις. χωρίς δίκη κατά την ένοπλη σύγκρουση στη χώρα,στα μέσα της δεκαετίας του 2000. 

Εκείνη την εποχή, οι στρατιώτες παροτρύνονταν από τους ανώτερους αξιωματικούς να διογκώνουν  τον αριθμό των νεκρών και σε μερικές περιπτώσεις να μεταμφιέζουν πολίτες σε αντάρτες, με αντάλλαγμα έξτρα πληρωμή και λοιπές χρηματικές απολαβές. 

Αυτό που έγινε γνωστό ως σκάνδαλο - “προβοκάτσια”, επισκίασε τις νίκες στα πεδία της μάχης του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ στρατού και δεκαπέντε χρόνια μετά, κανένας ανώτερος αξιωματικός δεν θεωρήθηκε υπεύθυνος γι αυτές τις δολοφονίες. 

Σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία, ο σημερινός Αρχηγός Στρατού πραγματοποίησε αρκετές πληρωμές σε υποτιθέμενους πληροφοριοδότες και στην πραγματικότητα, τα χρήματα πήγαιναν σε λογαριασμούς στρατιωτών, οι οποίοι σήμερα έχουν καταδικαστεί για εκτελέσεις χωρίς δίκη. 

Ο Μαρτίνες Εσπίνελ, υποδιοικητής ήταν διοικητής της 10ης ταξιαρχίας στη βορειοανατολική Κολομβία, κατά τα έτη που οι εισαγγελείς ερευνούν 23 παράνομες δολοφονίες. 

Ο τότε συνταγματάρχης Μαρτίνες Εσπίνελ ενέκρινε πληρωμές σε έναν πληροφοριοδότη ο οποίος έδωσε “αξιόλογες πληροφορίες” για μια υποτιθέμενη μάχη κατά την οποία σκοτώθηκαν ένας ιθαγενής πολιτικός και ένα 13χρονο κορίτσι. 

Στη συνέχεια, ένα δικαστήριο καταδίκασε δύο στρατιώτες για την απαγωγή δύο ατόμων από το σπίτι τους, τη δολοφονία και την τοποθέτηση όπλων στα πτώματα για να φαίνονται αντάρτες. 

Την εποχή που κυκλοφόρησε η έκθεση ο Μαρτίνες Εσπίνελ ισχυρίστηκε ότι “δεν είχε την παραμικρή ιδέα για τι είχαν πραγματοποιηθεί οι πληρωμές”, δηλώνοντας ότι “Ο Θεός και οι υφιστάμενοί μου είναι αυτοί που ξέρουν πώς ενεργήσαμε”

Ωστόσο, νέα έγγραφα της Εισαγγελίας της Κολομβίας εμφανίζουν τον Μαρτίνες Εσπίνελ να έχει υπογράψει το 2005 τουλάχιστον επτά ακόμη αμφισβητήσιμες πληρωμές, τα οποία αποκάλυψε κάποιος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος φοβούμενος αντίποινα. 

Ορισμένες από αυτές τις πληρωμές, που ποτέ δεν υπερέβαιναν τα 500 δολάρια, αφορούσαν υποτιθέμενους πληροφοριοδότες των οποίων τα ονόματα και τα στοιχεία ταυτότητας δεν ταιριάζουν. 

Το πρακτορείο σημειώνει ότι σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της New York Times, μία πηγή που προτίμησε να παραμείνει ανώνυμη για την ασφάλειά της, του παρέδωσε μια σειρά εγγράφων που βρίσκονται στα χέρια της Εισαγγελίας. 

Επίσης, η εφημερίδα New York Times, ανέφερε πρόσφατα ότι ο Μαρτίνες Εσπίνελ διέταξε τους στρατιώτες του να διπλασιάζουν τον αριθμό των αριστερών ανταρτών και των εγκληματιών που σκοτώνουν, αιχμαλωτίζουν ή παραδίνονται στη διάρκεια της μάχης.