Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Ο Νίτο Κορτίσο νέος πρόεδρος του Παναμά

Πηγή: Telesurtv.net

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα που εξέδωσε το εκλογοδικείο του Παναμά, με το 92% των εκλογικών τμημάτων καταμετρημένα, ο προεδρικός υποψήφιος του Επαναστατικού Δημοκρατικού Κόμματος (PRD), Λαουρεντίνο «Νίτο» Κορτίσο, επιβλήθηκε στις Γενικές Εκλογές της χώρας της Κεντρικής Αμερικής με 33,07% των ψήφων. 

Στη δεύτερη θέση ο Ρόμουλο Ρουξ του κόμματος Δημοκρατική Αλλαγή, ο οποίος κατήγγειλε παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, με 31,07 των ψήφων. Ακολούθησαν ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ρικάρντο Λομπάνα με 19,35%, ο Χοσέ Μπλαντόν του Παναμέζικου Κόμματος 10,44%, και η ανεξάρτητη Άνα Μέντες Ροντρίγκες με 4.82%. 

"Αισθάνομαι τιμή. Δέχομαι ταπεινά το αποτέλεσμα, ένα αποτέλεσμα μεγάλης ευθύνης και σημασίας για τη χώρα. Ο Παναμάς πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του για να δώσει λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις", δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος μετά την επίσημη ανακοίνωση του εκλογοδικείου, μια πολιτική παράδοση που η χώρα διατηρεί από την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Όσον αφορά τις υποτιθέμενες παρατυπίες που κατήγγειλε ο Ρόμουλο Ρουξ, ο νέος πρόεδρος του Παναμά ανέφερε ότι «αυτό είναι ένα δικαίωμα που κάθε υποψήφιος έχει σε μια δημοκρατία και πρέπει να το σεβαστούμε».

Τα εκλογικά κέντρα στον Παναμά έκλεισαν την Κυριακή σε μια μέρα που χαρακτηρίστηκε από την ηρεμία και τη μεγάλη συμμετοχή ψηφοφόρων. Τα 6.911 εκλογικά τμήματα ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητά τους στις 4:00 μ.μ. τοπική ώρα σύμφωνα με το εκλογοδικείο.

Εκτός από τον πρόεδρο του έθνους για την περίοδο που ξεκινάει την 1η Ιουλίου 2019 και τελειώνει την 1η Ιουλίου 2024, οι Παναμέζοι εξέλεξαν 71 βουλευτές, 81 δημάρχους, 20 βουλευτές για το Κοινοβούλιο της Κεντρικής Αμερικής (Parlacen), 679 δημοτικούς και 9 διαμερισματικούς συμβούλους.