Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο μάτι το χρυσό της Βενεζουέλας και απειλούν με πιο αυστηρές κυρώσεις

Πηγή: Telesurtv.net

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη κυρώσεις κατά της Εταιρείας Γενικής Εξόρυξης της Βενεζουέλας (Minerven), η οποία συνδέεται με την Βενεζολάνικη Εταιρία της Γουιάνας (CVG).

Το μέτρο αποσκοπεί να μπλοκάρει τα περιουσιακά στοιχεία των κρατικών ορυχείων και να απαγορεύσει στους πολίτες των ΗΠΑ να συνάψουν εμπορικές σχέσεις με την εν λόγω εταιρεία.

Η Minerven συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των «τιμωρημένων» του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC), ενώ ο πρόεδρός της Αντριάν Αντόνιο Περντόμο Μάτα, περιλαμβάνεται στη λίστα «Ειδικά Εντεταλμένοι Πολίτες και Αποκλεισμένοι Φορείς» (SDN το ακρωνύμιό της στα αγγλικά).




Το Υπουργείο Οικονομικών, στην ανακοίνωση, δικαιολογεί τις κυρώσεις κατά της Minerven εξαιτίας φερόμενων "παράνομων πράξεων χρυσού" του κράτους της Βενεζουέλας, χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες ή αποδεικτικά στοιχεία.

Επιπλέον, η οντότητα που επιβάλει τις κυρώσεις επιχειρεί να αποκλείσει το Μεταλλευτικό Τόξο του Ορινόκο, που βρίσκεται στην πολιτεία Μπολίβαρ (νοτιοανατολική περιοχή), με κατηγορίες για απειλές για το περιβάλλον και τα δικαιώματα των ιθαγενών πληθυσμών.

Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αυτές τις κυρώσεις, στην Κάουκα της Κολομβίας, εκατοντάδες ιθαγενείς και αγρότες δέχθηκαν πυρ με πυροβόλα όπλα, ενώ διαμαρτύρονταν για την υπεράσπιση των εδαφών τους και καταγγέλλοντας την μόλυνση των έργων εξόρυξης.


Ο χρυσός της Βενεζουέλας στο στόχαστρο

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας καταγγέλλει ότι η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους του έθνους της Νότιας Αμερικής, μέσω κυρώσεων κατά των εταιρειών της, όπως η περίπτωση της θυγατρικής πετρελαϊκής Citgo.

Τώρα, ο χρυσός της Βενεζουέλας φαίνεται να έχει μπει στο στόχαστρο με τις κυρώσεις στη Minerven. Ένα "κατόρθωμα" που η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη επιτύχει, κλέβοντας 14 τόνους μετάλλου, αξίας 550 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Φεβρουάριο.


"Αυστηρότερες" κυρώσεις

Ο Πρόεδρος Ντόναντ Τραμπ απείλησε την Τρίτη με "πολύ πιο αυστηρές" κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας. Τη δήλωση αυτή έκανε μαζί με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Ζαϊρ Μπολσονάρο, στην Ουάσινγκτον. "Μπορούμε να είμαστε πολύ πιο σκληροί, αν χρειαστεί να το κάνουμε", είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και επανέλαβε ότι "όλες οι επιλογές είναι δυνατές" όσον αφορά τις επιθέσεις εναντίον της Βενεζουέλας.