Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Ο Πρόεδρος Mαδούρο φτάνει στη Ρωσία για να ενισχύσει τους δεσμούς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας


O Πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έφτασε την Τρίτη στο Ρωσική Ομοσπονδία για να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Το ταξίδι του είναι η συνέχεια της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και την υπογραφή συμφωνιών οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Θα εργαστώ έντονα στο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης, ανάπτυξης και ευημερίας της Βενεζουέλας, είπε οραματιζόμενος τα επόμενα χρόνια. Ολοκληρώσαμε το χάρτη της ενίσχυσης της γεωπολιτικής διπλωματίας της ειρήνης, της Μπολιβαριανής διπλωματίας», δήλωσε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, κατά την άφιξή του στη Μόσχα.

Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες έχουν στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης της υπάρχουσας στρατηγικής μεταξύ της Ρωσίας και της Βενεζουέλας και την ενασχόληση με συγκεκριμένα θέματα σχετικά με την ανάπτυξη των εμπορικών δεσμών, των επενδυτών και της παρούσας διεθνούς ατζέντας.

Η Μόσχα έχει υποστηρίξει την κυριαρχία της Βενεζουέλας σε αρκετές περιπτώσεις και έχει υποστηρίξει ότι η χώρα πρέπει να αναπτυχθεί χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. Ένα παράδειγμα της αλληλεγγύης ήταν η παρέμβαση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας της Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όπου κατακρίνει τις προσπάθειες των εξωτερικών δυνάμεων να επηρεάσουν την κατάσταση στη Βενεζουέλα και να ανατρέψουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Είναι οι Βενεζουελιανοί και μόνο αυτοί εκείνοι που πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους και του Προέδρου τους. Τα εργαλεία επιρροής που έχουμε στη διάθεσή μας δεν θα πρέπει να συμβάλουν στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών. «Θα θέλαμε άραγε να χειροτερέψουν;», διερωτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατήγγειλε επίσης την απόπειρα δολοφονίας κατά του συνταγματικού Προέδρου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ακριβώς ένα μήνα πριν.
«Θα χαιρετίσουμε αυτά τα μέσα πολιτικού αγώνα;» αναρωτήθηκε ο ρώσος ηγέτης.

Ο Γιούρι Ουσάκοφ, τόνισε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν περιλαμβάνεται και η τεχνική και στρατιωτική συνεργασία.

Στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάεφ, ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, ο πρόεδρος της πετρελαϊκής εταιρείας Ρόσνεφτ, Ιγκόρ Σέτσιν, ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντένις Μαντούροφ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιούρι Μπορίσοφ και ο επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, Μαξίμ Ορέσκιν.

Εκτός από τη συνάντησή του με τον Ρώσο ηγέτη, ο Πρόεδρος Μαδούρο θα συμμετάσχει στο κλείσιμο της Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ρωσίας-Βενεζουέλας. Η πετρελαϊκή εταιρεία της ευρωπαϊκής χώρας, Ρόσνεφτ εξέφρασε ενδιαφέρον για συνεργασία με τη Βενεζουέλα ενώ ανέφερε ότι θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο Μόρος.