Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Η Βραζιλία δεν θα φιλοξενήσει διάσκεψη κλιματικής αλλαγής κατόπιν παρέμβασης Μπολσονάρου

Πηγή: Cubadebate.cu

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αρνήθηκε να διοργανώσει την επόμενη χρονιά τη 25η Διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (COP-25), κατόπιν αιτήματος του νεοεκλεγμένου Προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου.

"Υπήρξε συμμετοχή μου σε αυτή την απόφαση. Στον μελλοντικό μας υπουργό, συνέστησα να αποφύγει την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης εδώ στη Βραζιλία ", δήλωσε ο πρώην στρατιωτικός την Τετάρτη.


Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου του ότι «λαμβάνοντας υπόψη τους τρέχοντες δημοσιονομικούς και προϋπολογιστικούς περιορισμούς που πρέπει να παραμείνουν στο εγγύς μέλλον και τη διαδικασία μετάβασης για την νεοεκλεγείσα διοίκηση που θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2019, η βραζιλιάνικη κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει την προσφορά της για να φιλοξενήσει την COP-25».

Το κείμενο διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση προέβη σε εμπεριστατωμένη ανάλυση των προαπαιτούμενων για την πραγματοποίηση αυτής της διάσκεψης, η οποία έχει προγραμματιστεί από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου 2019, ιδιαίτερα τις οικονομικές ανάγκες που συνδέονται με την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα και αυτόχθονες πληθυσμούς εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόσυρση της υποψηφιότητας της μεγάλης νοτιοαμερικάνικης χώρας.

Σε ένα σημείωμα, το Κλιματικό Παρατηρητήριο δήλωσε ότι αποσύροντας την υποψηφιότητα για την διοργάνωση της COP-25, η Βραζιλία θα μπορούσε να χάσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις κλιματικές συζητήσεις.

"Με την εγκατάλειψη της διεθνούς ηγεσίας στον τομέα αυτό, χάνονται επίσης ευκαιρίες για επιχειρήσεις, επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας", προειδοποιεί το Παρατηρητήριο.