Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Ξεκίνησε η επιστροφή των Κουβανών γιατρών από την Βραζιλία


Πηγή: Cubadebate.cu

Με την αναχώρηση αυτή την Πέμπτη από την Αβάνα του αεροσκάφους Il96-300 της Cubana de Aviación προς την Μπραζίλια ξεκινά η διαδικασία επιστροφής των 8.300 γιατρών, που ολοκληρώνουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Más Médicos.
 

Αναμένεται τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής να φτάσει στην χώρα η πρώτη ομάδα περίπου 250 επαγγελματιών υγείας. Περίπου 170 γιατροί που βρίσκονταν σε διακοπές στην Κούβα επέστρεψαν στη Βραζιλία με την ίδια πτήση για να οργανώσουν προσωπικά το τέλος της αποστολής τους.


Πριν αναχωρήσει, η Δρ Γκρασιέλα Βιδάλ ευχαρίστησε την κουβανική κυβέρνηση για τη διαχείριση αυτού του απροσδόκητου γεγονότος και για την απάντηση που δόθηκε στις ανησυχίες τους. «Η είδηση μας εξέπληξε. Δεν φανταζόμασταν ότι θα συμβεί αυτό. Αλλά πάντα εμπιστευόμαστε την Επανάσταση μας και το Κόμμα μας, πάντα έτοιμοι να λύσουν τα προβλήματα οποιουδήποτε συνεργάτη στον κόσμο».

Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη της προηγούμενης εβδομάδας ότι η Κούβα τερματίζει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα που δημιούργησε η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος το 2013 λόγω των απειλών και προκλήσεων του νεοεκλεγέντα Προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Περίπου 20.000 Κουβανοί γιατροί πραγματοποίησαν περισσότερες από 100 εκατομμύρια γνωματεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, φέρνοντας την υγειονομική περίθαλψη στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της μεγαλύτερης χώρας της Νότιας Αμερικής. Εκτιμάται ότι περίπου 30 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι θα χάσουν την κάλυψη υγείας τους με την αναχώρηση των γιατρών από το νησί των Αντιλλών.