Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Διαμαρτυρίες στο Εκουαδόρ για τις περικοπές στα πανεπιστήμια

Πηγή: Telesurtv.net

Φοιτητές, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων βγήκαν τη Δευτέρα στους δρόμους του Κίτο του Ισημερινού για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές ύψους 145 εκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό των δημόσιων πανεπιστημίων για το 2019, στις οποίες προέβη ο πρόεδρος Λενίν Μορένο.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα του Ισημερινού διαφωνεί ο προϋπολογισμός για τις φοιτητικές εστίες να μειωθεί από 1.443 εκατομμύρια δολάρια το Σεπτέμβριο του 2018 σε 1.298 εκατομμύρια δολάρια το 2019.


Τα πανεπιστήμια που πλήττονται περισσότερο είναι το Κεντρικό Πανεπιστήμιο του Ισημερινού και το Πανεπιστήμιο του Γκουαγιακίλ, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Λόχα και το Πανεπιστήμιο της Κουένκα, τα μεγαλύτερα στη χώρα. Οι πανεπιστημιακές αρχές τονίζουν ότι η μείωση του προϋπολογισμού θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ακαδημαϊκών δομών.

Οι διαδηλωτές πήγαν από την Πλατεία Ινδοαμέρικα προς το Κυβερνητικό Μέγαρο. Η διαδήλωση επιτηρήθηκε από ελικόπτερο της Εθνικής Αστυνομίας, δύο περιπολίες και 12 μοτοσικλέτες της τροχαίας.

"Αν σήμερα δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι για τους κατοίκους της πόλης να έχουν πρόσβαση στην δημόσια εκπαίδευση, τι θα συμβεί όταν τεθεί σε ισχύ η περικοπή του προϋπολογισμού;", δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.

Δεν είναι η πρώτη πορεία που γίνεται κατά των περικοπών του προϋπολογισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Εκουαδόρ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Μορένο, αυτή η προσαρμογή δεν θα βλάψει τον δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.