Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Η κουβανική οικονομία αυξήθηκε κατά 1,1% το πρώτο εξάμηνο του 2018


Η οικονομία της Κούβας αυξήθηκε κατά 1,1% κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ανέφερε ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, Πρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κλείσιμο της πρώτης τακτικής συνόδου της 9ης Νομοθετικής Περιόδου της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας.

Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι παραμένει τεταμένη η κατάσταση στην οικονομία, εξ αιτίας αρκετών παραγόντων, μεταξύ των οποίων η μη εκπλήρωση των προβλεπόμενων εσόδων από τις εξαγωγές, τον τουρισμό  και την παραγωγή ζάχαρης, καθώς και τις ζημίες που προκλήθηκαν από την παρατεταμένη ξηρασία και την επακόλουθη καταστροφή από τον τυφώνα Irma και της ισχυρές βροχές στη συνέχεια .

Αυτή η κατάσταση μας υποχρεώνει να διασφαλίσουμε τα μέτρα ελέγχου στο Πλάνο του 2018.και για να το επιτύχουμε, πρέπει να επιμείνουμε στη μέγιστη και αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων. Σε αυτές τις συνθήκες, πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειές μας.

Σε αυτό το πνεύμα, κάλεσε να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας και να μην παραιτηθούμε από τους βασικούς στόχους του πλάνου, κυρίως εκείνων που συνδέονται με την εξασφάλιση βασικών υπηρεσιών στον πληθυσμό και την ανάπτυξη.

Εκκαθάριση του Προϋπολογισμού του 2017

Έγινε γνωστό επίσης στη διάρκεια της συνόδου της Εθνοσυνέλευσης, ότι ο Προϋπολογισμός του 2017 παρουσίασε μία θετική τάση, καθώς τα έσοδα υπερκαλύφτηκαν κατά 3%, ξεπερνώντας τα 58.618.000 πέσος, ενώ οι δαπάνες ανήλθαν σε 63.906.000 πέσος, στο 98% των υπολογιζόμενων.

"Οι φόροι συνέβαλαν κατά το 74% των συνολικών εσόδων, κυρίως οι προερχόμενοι  από τις πωλήσεις και την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων. Ο κρατικός τομέας της οικονομίας παραμένει η βασική πηγή με 86%, ακολουθούμενος από τις μη κρατικές μορφές διαχείρισης με ένα μερίδιο 11% στα έσοδα, ποσοστό αυξημένο κατά κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος “, ανακοίνωσε η Λίνα Πεδράσα, υπουργός Οικονομικών και Τιμών.

Από την άλλη, ο Όσκαρ Λουίς Χουνγκ Πεντόν, παρουσιάζοντας την εκκαθάριση του Προϋπολογισμού, προειδοποίησε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι 945 επιχειρήσεις στη χώρα, (οι δαπάνες τους) υπερκάλυψαν υπερβολικά την ωφέλεια (κέρδος, σ.τ.μ), ενώ 83 κατέγραψαν μη προγραμματισμένες  απώλειες και αυτό είναι ένα δείγμα της ανεπάρκειας σχεδιασμού του επιχειρηματικού τομέα και των διαθέσιμων πόρων, που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Όσον αφορά τη χρήση του προϋπολογισμού, ανέφερε ότι το 51% κατευθύνθηκε στις κοινωνικές δαπάνες, στην Δημόσια Υγεία, την Κοινωνική Προστασία και την Εκπαίδευση. Ο προϋπολογισμός εξασφάλισε επίσης την βιωσιμότητα διάφορων δραστηριοτήτων, οι οποίες στην καθημερινότητα, δεν είχαν την οικονομική υποστήριξη που απαιτείτο.