Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Στο δεύτερο γύρο θα κριθούν οι προεδρικές εκλογές της Κολομβίας



Αναπροσαρμογή των εκλογικών συμμαχιών στην Κολομβία


Οι δύο υποψήφιοι που πέρασαν στον δεύτερο γύρο, ο “uribista” (από το όνομα του πρώην προέδρου Uribe), Ιβάν Ντούκε και ο εκπρόσωπος του Κινήματος, “Colombia Humana” (Ανθρώπινη Κολομβία) Γκουστάβο Πέτρο, σκέφτονται πολύ διαφορετικά όσο αφορά την οικοδόμηση της ειρήνης.

Περισσότεροι από 36 εκατομμύρια Κολομβιάνοι συμμετείχαν στις εκλογές την Κυριακή για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο τους. Αυτές ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες τα μέλη του πολιτικού σχηματισμού FARC ψήφισαν μετά τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ του πρώην αντάρτικου σχηματισμού και του κολομβιάνικου κράτους.

Αυτό ακριβώς, το θέμα της ειρήνης και της συμφιλίωσης, που διαχέονταν ανάμεσα στα υπόλοιπα θέματα, θα ισχυροποιηθεί τις επόμενες τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Prensa Latina (PL).

Οι δύο υποψήφιοι που πέρασαν στον δεύτερο γύρο, ο “uribista”, Ιβάν Ντούκε και ο εκπρόσωπος του Κινήματος, “Colombia Humana” Γκουστάβο Πέτρο, σκέφτονται πολύ διαφορετικά όσο αφορά την οικοδόμηση της ειρήνης.

Η καταμέτρηση των ψήφων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, ανέδειξε πρώτο τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κέντρου με 39,14%, ακολουθούμενο από τον Πέτρο με 25,09%. Την τρίτη θέση έλαβε ο υποψήφιος του Συνασπισμού Κολομβία, Σέρχιο Φαχάρδο, με ποσοστό 23,73%.

Αν και ο Ντούκε δηλώνει ότι δεν θα κάνει κομμάτια την Ειρηνευτική Συμφωνία που υπογράφτηκε στην Αβάνα, ανακοίνωσε ότι θα κάνει διαρθρωτικές αναπροσαρμογές, με το επιχείρημα της καταπολέμησης αυτού που ονομάζει ατιμωρησία και με βάση την ρητορική του, οι πρώην επικεφαλής των ανταρτών θα οδηγούνταν στη φυλακή.

Όπως σχολίασε ένας τοπικός αναλυτής “Υπάρχει κανείς στον κόσμο που σταμάτησε το αντάρτικο και υπέγραψε συμφωνία για να πάει στη φυλακή;” Ποιο μήνυμα δίνει αυτή η προσέγγιση στους αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) εν μέσω μιας διαπραγμάτευσης για μια ειρηνευτική συμφωνία;

Ο Πέτρο από πλευράς του, όχι μόνο υποστηρίζει την ειρήνη , αλλά λέει επίσης ότι θα πάει πέρα από την συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους πρώην αντάρτες της FARC. Υποστηρίζει ότι για να οικοδομήσουμε την ειρήνη, πρέπει να υπερβούμε τη φτώχεια και την ανισότητα.

Ο πρώην δήμαρχος της Μποκοτά, έχει εμπιστοσύνη στην στήριξη που μπορεί να λάβει από τους οπαδούς των άλλων υποψήφιων προέδρων στην ψηφοφορία της 17ης Ιουνίου.

Ο Ντούκε φαίνεται να έχει πιάσει οροφή, αντίθετα με μας, τις ελεύθερες δυνάμεις των πολιτών, που προχωράμε πάντα μπροστά με σταθερό βήμα. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε, ότι μπορείτε να αλλάξετε την ιστορία της Κολομβίας, είπε χθες το βράδυ στους οπαδούς του, όταν έμαθε ότι περνούσε στο δεύτερο γύρο.

Η Κολομβία είτε επιστρέφει στη βία είτε προχωρά προς μια εποχή ειρήνης, επεσήμανε ο υποψήφιος που εκπροσωπεί τις προοδευτικές δυνάμεις και τους ιστορικά απροστάτευτους του έθνους της Νότιας Αμερικής.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι ο Πέτρο είναι σε θέση να σπάσει την υποθετική οροφή που του έθεσαν οι δημοσκοπήσεις, καθώς αυξάνεται ακόμα πιο πολύ η πρόθεση ψήφου και η υποστήριξη από τους ψηφοφόρους του Φαχάρδο και του υποψήφιου του Φιλελεύθερου κόμματος Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, οι οποίοι επίσης υποστηρίζουν την ειρηνευτική συμφωνία.

Στο δεύτερο γύρο, κατά τη γνώμη του Κολομβιανού πολιτικού επιστήμονα Αλέχο Βάργκας, θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη πόλωση από αυτή που εμφανίστηκε μέχρι τώρα και όλα θα εξαρτηθούν από τις συμμαχίες που θα κτιστούν πριν φτάσουμε στις κάλπες.