Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Νέα δολοφονία αγρότη ηγέτη στην Κολομβία

José Rafael de la Hoz Villa
Πηγή: Cubadebate.cu

Την προηγούμενη Δευτέρα έγινε γνωστή η δολοφονία του Χοσέ Ραφαέλ ντε λα Ος Βίγια, Κολομβιανού αγρότη ηγέτη και μέλους των Τραπεζών Θυμάτων της Ένοπλης Σύγκρουσης. Η πληροφορία εμφανίστηκε στο λογαριασμό Twitter του Συνηγόρου του Λαού.

Ο αγρότης ηγέτης βρέθηκε νεκρός σε ένα αγρόκτημα κοντά στην κοινότητα Λας Κανόας, στο διαμέρισμα Μαγκνταλένα, που ανήκει στην περιοχή της κολομβιανής Καραϊβικής.


Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το πτώμα βρέθηκε με πολλαπλές πληγές από αιχμηρό όπλο σε περιοχή πέριξ της κατοικίας του.

Τη Δευτέρα λαϊκές οργανώσεις του διαμερίσματος της Κάουκα καταδίκασαν δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Λουίς Κάρλος Βιγιέγας, ο οποίος ανέφερε ανάμεσα στις αιτίες των εγκλημάτων κατά κοινωνικών ηγετών «γυναικοδουλειές ή διενέξεις μεταξύ γειτόνων».

Για τον Ντεϊβίν Ουρτάδο, συντονιστή του Δικτύου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στην νοτιοδυτική αυτή περιοχή της χώρας, αυτές οι δηλώσεις αντικατοπτρίζουν την έλλειψη εγγυήσεων για άσκηση της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Με παρόμοιο τρόπο ο Χεράρδο Βέγα, συνήγορος των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είπε ότι με δηλώσεις αυτού του τύπου ενθαρρύνεται η ατιμωρησία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, αυτό το έτος έχουν δολοφονηθεί 80 κοινωνικοί ηγέτες στην Κολομβία.