Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Πρόεδρος της Χιλής και πάλι ο Σεμπαστιάν Πινιέρα

Πηγή: Telesur

Ο υποψήφιος του συνασπισμού "Chile Vamos" (Πάμε Χιλή), Σεμπαστιάν Πινιέρα, είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Χιλή, με 54,6%, έναντι 45,4% του αντιπάλου του Αλεχάνδρο Γκιγιέρ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Πινιέρα υποσχέθηκε να διπλασιάσει την ανάπτυξη της οικονομίας της Χιλής, τον μεγαλύτερο παραγωγό xαλκού, καθώς και να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας (χωρίς να πει με ποιον τρόπο θα το πετύχει αυτό).


Επιπλέον, έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης κοινωνικών προγραμμάτων, όπως τα Sense και Más Capaz, τα οποία προσφέρουν βοήθεια για την επιμόρφωση των ανέργων. Γι' αυτά έχει πει ότι δεν θα τα καταργήσει, αλλά ότι θα ξανασχεδιάσει πιο αποτελεσματικά προγράμματα.

Ο πρώην πρόεδρος της Χιλής για την περίοδο 2010-2014 πρότεινε επίσης μια μεταρρύθμιση του συστήματος Πολιτικής Δικονομίας, την ανάπτυξη σωφρονιστικών πολιτικών, την δημιουργία συστήματος δικαιοσύνης σε επίπεδο γειτονιάς και την αναθεώρηση του Νόμου Σαμούντιο, που προβλέπει μέτρα κατά των διακρίσεων.

Σε αυτό το δεύτερο γύρο των εκλογών κλήθηκαν να ψηφίσουν περίπου 14,3 εκατομμύρια Χιλιανοί που διαμένουν στη χώρα και άλλοι 39.000 κάτοικοι εξωτερικού, οι οποίοι εξέλεξαν τον διάδοχο της Μισέλ Μπατσελέ για την περίοδο 2018-2022.




Σχετική ανάρτηση:
Ο πρώην πρόεδρος Πινιέρα και ο κεντροαριστερός Γκιγιέρ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Χιλή