Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Διακήρυξη του Καράκας - Σχέδιο Δράσης (Μέρος 1ο)

 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ


Οι συμμετέχοντες (εγχώριοι και διεθνείς) στη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, συναντηθήκαμε κατά ομάδες εργασίας στις 16 Σεπτέμβρη και σε ολομέλεια στις 17 Σεπτέμβρη. Μετά από έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, υιοθετήσαμε το παρακάτω ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για την ισχυροποίηση της αλληλεγγύης με την Μπολιβαριανή Επανάσταση και για την προώθηση του αγώνα χειραφέτησης των λαών.  


ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ – ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
Όλοι οι συμμετέχοντες δεσμευόμαστε να διαδώσουμε το τελικό ντοκουμέντο που υιοθέτησε αυτή η Διεθνής Διάσκεψη, ώστε να φτάσει σε όλες τις πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και στις κοινότητες, μέσα επικοινωνίας και προσωπικότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μέσω συνεντεύξεων και δελτίων τύπου, άρθρων γνώμης, και να το διαδώσουμε διαμέσου των κοινωνικών δικτύων ή άλλων πρωτοβουλιών, καθώς επίσης και να ενημερώνουμε το Καράκας για αυτές επικοινωνιακές δράσεις.
Επίσης, συμφωνήσαμε να συλλέξουμε στις χώρες μας υπογραφές υποστήριξης στη Διακήρυξη του Καράκας και να προπαγανδίζουμε την υποστήριξη που προστίθεται κάθε φορά στο ντοκουμέντο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Όλοι οι συμμετέχοντες δεσμευόμαστε να επιδιώξουμε να υιοθετούνται δηλώσεις υποστήριξης προς τη Βενεζουέλα σε όλα τα κινήματα, δράσεις και διεθνή γεγονότα που διοργανώνουν προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες συμμετέχουμε και γενικά, σε κάθε διεθνή εκδήλωση αλληλεγγύης με τις διάφορες υποθέσεις χειραφέτησης.
Μπορούμε να προχωρήσουμε ξεκινώντας από την ανάπτυξη μιας καμπάνιας με τον τίτλο «οι 5 για τις 5», που θα αναφέρεται στο θέμα του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα που ξεδιπλώνεται στις 5 ηπείρους και θα προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων στις κοινότητες, στις 5 κάθε μήνα, σε μια προσπάθεια προσέγγισης των λαών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Συμφωνείται η επαναπροώθηση και αναζωογόνηση του κινήματος αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα και των κινημάτων χειραφέτησης σε όλο τον κόσμο, με αφετηρία την έκφραση της απαίτησης πολιτικού συντονισμού και της απαίτησης να ακολουθηθεί το Σχέδιο Δράσης του Καράκας, 2017.
Οι συμμετέχοντες στην Παγκόσμια Διάσκεψη δεσμευόμαστε να εργαστούμε για να συγκεντρώσουμε περισσότερους υποστηρικτές προς την Μπολιβαριανή Επανάσταση στους διάφορους χώρους που εκτυλίσσεται η πάλη ανά τον κόσμο (συνδικάτα, οργανώσεις γυναικών, οργανώσεις της γειτονιάς, συνεταιρισμούς, θρησκευτικές ομάδες, μεταξύ άλλων). Καθώς επίσης, να ορίσουμε μία μέρα αλληλεγγύης (π.χ. οι Πέμπτες, για την αλληλεγγύη σε κάθε χώρα ή κάποια μέρα κάθε μήνα).
Κατά τον ίδιο τρόπο, δεσμευόμαστε να μεγαλώσουμε την ακτίνα επιρροής της Βενεζουέλας σε όλες τις χώρες, να αναπτύξουμε την διπλωματία των Λαών και να διευρύνουμε τις επαφές με πολιτικούς χώρους και κοινοβούλια στις διάφορες χώρες.
Επίσης, να συνεισφέρουμε στη δημιουργία συνδέσμων, ομάδων, σχήματα αλληλεγγύης στις χώρες όπου ακόμα δεν έχει οργανωθεί το κίνημα αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα, καθώς και να το ενισχύσουμε σε εκείνες τις χώρες που ήδη υπάρχει.

ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Ξεκινώντας από τη Διάσκεψη του Καράκας προτείνεται να φτιαχτεί μία βάση δεδομένων των προοδευτικών μέσων ενημέρωσης και οργανώσεων, καθώς και οργανώσεων αλληλεγγύης που υπάρχουν, όπως επίσης να προωθήσουμε την ένταξη νέων κοινωνικών κινημάτων, εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης, πολιτικά κόμματα, οργανώσεις πολιτών, θρησκευτικές και εργατικές οργανώσεις, προσωπικότητες, με στόχο τη διεύρυνση του κινήματος υποστήριξης της Βενεζουέλας.
Η εν λόγω βάση δεδομένων πρέπει να διανεμηθεί σε όλους τους συμμετέχοντες, για να υπάρξει συντονισμός και κατάλληλη μορφή σχέσεων μεταξύ τους.

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ
Προτείνεται να εγκαθιδρυθεί ένα χρονοδιάγραμμα επισκέψεων από εργαζόμενους (επαγγελματίες και τεχνικούς, μεταξύ άλλων) διατεθειμένοι να επισκεφτούν την Βενεζουέλα και να πραγματοποιήσουν εθελοντικές δραστηριότητες και για την αλληλεγγύη οικονομικής-παραγωγικής φύσης (στον τομέα της ιατρικής και φαρμάκου, στον αγροτικό τομέα, μεταξύ άλλων).

(Συνεχίζεται)