Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Ο Έβο Μοράλες καταγγέλει το ρόλο της CIA στη δολοφονία του Τσε

Πηγή: Cubadebate.cu

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, κατήγγειλε το ρόλο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα πριν από μισό αιώνα στη Λα Ιγέρα.

«Η ιστορία είναι κατηγορηματική: Η CIA καταδίωξε, βασάνισε και δολοφόνησε τον Τσε Γκεβάρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις έδρασαν υποταγμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες με απόφαση του Ρενέ Μπαριέντος» (τότε προέδρου της Βολιβίας), είπε ο Έβο Μοράλες στο λογαριασμό του στο Twitter @evoespueblo


Οι δηλώσεις του προέδρου της Βολιβίας έγιναν με την ευκαιρία των εκδηλώσεων που οργανώνονται για τα 50 χρόνια από το θάνατο του αργεντινο-κουβανού επαναστάτη.

Ο Ερνέστο Γκεβάρα δολοφονήθηκε στις 9 Οκτώβρη του 1967 στον οικισμό Λα Ιγέρα, 11 μήνες μετά την έναρξη εκεί ενός επαναστατικού κινήματος που ονομάστηκε Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός.

Όπως και το 1967, κάποιοι πράκτορες του ιμπεριαλισμού επιδίωκαν να βάλουν τις Ένοπλες Δυνάμεις εναντίον του λαού, έγραψε ο Μοράλες σε άλλο τουίτ, και επανέλαβε ότι ο Τσε αγωνίστηκε για να απελευθερώσει το λαό και η CIA τον σκότωσε.

Διάφορες δραστηριότητες θα λάβουν χώρα στη Βολιβία σαν φόρος τιμής στον κομαντάντε Γκεβάρα και τους συντρόφους του στη μάχη.

Χιλιάδες άνθρωποι από διάφορες χώρες θα συμμετάσχουν στις τιμητικές εκδηλώσεις, σκοπό για τον οποίο εγκαταστάθηκε ένα διεθνές καμπ στο διάδρομο του παλιού τοπικού αεροδρομίου.

Ο Έβο Μοράλες θα μείνει σε αυτό το καμπ μαζί με τους αντιπροσώπους των λατινοαμερικάνικων και των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αρχίσει ήδη να φτάνουν στην τοποθεσία.