Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Κουβανική ιατρική μπριγάδα στο Μεξικό για να βοηθήσει τα θύματα των σεισμών

Πηγή: prensa-latina.cu
του Orlando Oramas Leon

Kουβανική ιατρική μπριγάδα έφτασε το βράδυ της Παρασκευής στο Μεξικό για να βοηθήσει τα θύματα των σεισμών που έπληξαν τον προηγούμενο μήνα τη μεξικανική πολιτεία της Οαχάκα, μια από τις πιο δοκιμασμένες από τη δύναμη των φυσικών φαινομένων.

Γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, αναισθησιολόγοι και φυσικοθεραπευτές, τεχνικοί εργαστηρίων, μεταξύ άλλων ειδικοτήτων, καθώς και προσωπικό υποστήριξης, αποτελούν την κουβανική ομάδα, που συνοδεύεται από νοσοκομείο εκστρατείας με περισσότερους από 10 τόνους ιατρικού υλικού, φαρμάκων και αναλωσίμων.
 
Οι κουβανοί ειδικοί συγκροτούν το Διεθνές Κλιμάκιο Ειδικών Γιατρών στην Αντιμετώπιση Καταστροφών και Σοβαρών Επιδημιών "Χένρι Ριβ", που έχει προσφέρει υπηρεσίες σε 27 περιπτώσεις σε 19 χώρες.
Επικεφαλής της μπριγάδας είναι ο δόκτορ Ρονάλντο Πιλότο, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής άλλου κλιμακίου ιατρών στο Ταμπάσκο, που είχε πληγεί από έντονες βροχοπτώσεις το 2007.
 
Στις 7 Σεπτέμβρη ένας σεισμός 8,2 Ρίχτερ έπληξε κυρίως τις πολιτείες Οαχάκα, Τσιάπας και Ταμπάσκο, με απολογισμό περί τους 80 νεκρούς.

Σε αυτούς προστίθενται οι 355 καταγραμμένοι νεκροί μέχρι τώρα του σεισμού των 7,2 Ρίχτερ που χτυπησε στις 19 Σεπτέμβρη την Πόλη του Μεξικού και τις πολιτείες Μορέλος, Πουέμπλα, Γκερέρο και Οαχάκα.

Τους κουβανούς επαγγελματίες της υγείας υποδέχτηκαν ο κουβανός πρέσβης, Πέδρο Νούνιες Μοσκέρα, ο διευθυντής Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής του Υπουργείου Εξωτερικών του Μεξικού, Μιγέλ Ντίας Ρεϊνόσο, ο γραμματέας Υγείας της Οαχάκα, Σελεστίνο Αλόνσο, και ο στρατηγός Αρμάντο Μπαρέρα, διοικητής της 46ης Στρατιωτικής Ζώνης του Ιξτεπέκ, στα νοτιοδυτικά της Πόλης του Μεξικού.