Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Όσκαρ Λόπες Ριβέρα: Στο Πουέρτο Ρίκο υπάρχει πολλή αγάπη για την Κούβα

Fernando González, Oscar López Rivera,  Elián González
Πηγή: acn.cu
«Στο Πουέρτο Ρίκο υπάρχει πολλή αγάπη για την Κούβα», δήλωσε ο Όσκαρ Λόπες Ριβέρα, ένας από τους ηγέτες των Ενόπλων Δυνάμεων Εθνικής Απελευθέρωσης του Πουέρτο Ρίκο, κατά τη διάρκεια του 19ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που έλαβε χώρα στη ρωσική πόλη του Σότσι (14-22 Οκτώβρη).

Ο Λόπες Ριβέρα είπε στον τύπο ότι «επίσης υπάρχει πολλή ευγνωμοσύνη, γιατί οι πορτορικάνοι που αγαπάμε τη δικαιοσύνη και την ελευθερία θα είμαστε μέχρι την τελευταία πνοή με την Κούβα, μέχρι την τελευταία στιγμή», τόνισε.


Ο ηγέτης, ο οποίος εξέτισε 36 σχεδόν χρόνια άδικης ποινής σε φυλακές των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι λατινοαμερικάνικες χώρες πρέπει να κάνουν κάθε τι δυνατό για να νικήσουν τον κοινό εχθρό: τον ιμπεριαλισμό· εξ ου και ο πρωταρχικός ρόλος που έχει η νεολαία να πολεμήσει, να αντιμετωπίσει τα κακά της κοινωνίας και να τους νικήσει, σημείωσε.

Υπό αυτό το πνεύμα, ο Λόπες Ριβέρα έβαλε τα παραδείγματα του εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού που υφίσταται η Κούβα εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα και της αποικιοκρατίας του Πουέρτο Ρίκο, γεγονότα που αμφότερα επαληθεύουν πόσο κακό μπορεί να κάνει ο ιμπεριαλισμός, πολύ μοιραία γι’ αυτούς τους λαούς, αλλά επίσης για τον υπόλοιπο πλανήτη, πρόσθεσε.

Ο κόσμος ολόκληρος εξαρτάται από τη νεολαία, είναι το μέλλον όλης της κοινωνίας κι εσείς βρίσκεστε εδώ για να σώσετε την ανθρωπότητα από αυτά τα κακά, σχολίασε ο ηγέτης, ο οποίος τόνισε ότι στην περίπτωση των πορτορικάνων πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ανεξαρτητοποιηθούν.

Ζήτησε να τους βοηθήσουν για να ξεσηκωθούν, γιατί «η ελευθερία είναι ένα επαρκές κίνητρο για να ενώσει δυνάμεις και να αντιμετωπίσει επιπλέον, τον καπιταλισμό», δήλωσε ο Λόπες Ριβέρα, ένας από τους λεγόμενους μάρτυρες στο Αντιιμπεριαλιστικό Δικαστήριο που έλαβε χώρα στο Main Media Center και στο οποίο συμμετέχει επίσης ο Ελιάν Γκονσάλες, νεαρό θύμα του Νόμου Κουβανικής Προσαρμογής όταν ήταν παιδί.

Το Σότσι είναι σήμερα μια ευκαιρία για να ενώσει φωνές για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη, για να τιμήσει το παρελθόν και να οικοδομήσει το μέλλον, ένα σύνθημα που συγκεντρώνει στην παραθαλάσσια πόλη εκπροσώπους φοιτητών, ηγέτες και ακτιβιστές από τις πέντε ηπείρους.

Η φιλία ανάμεσα στα νησιά της Κούβας και του Πουέρτο Ρίκο βασίζεται σε ιστορικούς δεσμούς· όχι μάταια ο Χοσέ Μαρτί, ο Εθνικός Ήρωας της Κούβας, είπε ότι και οι δύο χώρες είναι τα δύο φτερά ενός πουλιού, μια φράση που επικυρώνει τα συστατικά των δύο εθνών. 

Φωτό: Φερνάντο Γκονσάλες, Όσκαρ Λόπες Ριβέρα και Ελιάν Γκονσάλες στο Σότσι(Twitter)