Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Διαθέσιμη η ετήσια έκθεση των επιπτώσεων του οικονομικού αποκλεισμού κατά της Κούβας

Πηγή: Cubadebate.cu

Η πολιτική του αποκλεισμού των ΗΠΑ (εμπάργκο) συνεχίζει να είναι μια μαζική, κατάφορη και συστηματική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων του κουβανικού λαού και χαρακτηρίζεται ως πράξη γενοκτονίας, αναφέρει η έκθεση που θα παρουσιάζει η Κούβα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την προσεχή 1η Νοέμβρη.

Οι επιπτώσεις που έχουν προκληθεί από το πλέγμα νόμων που ρυθμίζουν αυτή την πολιτική πολιορκίας περιγράφονται λεπτομερώς στην έκθεση σχετικά με την απόφαση 71/5 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με τίτλο «Ανάγκη τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατά της Κούβας».


Το κείμενο καταγγέλλει ότι αυτή η πολιτική συνιστά το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης της χώρας, και για την ανάπτυξη εν γένει όλων των δυνατοτήτων της οικονομίας.

Διευκρινίζει ότι ο αποκλεισμός συνεχίσει να ισχύει και εφαρμόζεται με κάθε αυστηρότητα, και ότι κατά τη διάρκεια σχεδόν 6 δεκαετιών έχει προκαλέσει ζημιές στην κουβανική οικονομία που πλησιάζουν το ποσό των 822 δισ. 280 εκατ. δολαρίων, λαμβάνοντας υπόψη την υποτίμηση του δολαρίου έναντι της αξίας του χρυσού στην διεθνή αγορά.

Επιπλέον, σε τρέχουσες τιμές, ο αποκλεισμός έχει προκαλέσει ποσοτικοποιημένες βλάβες περισσότερων από 130 δισ. 178,6 εκατ. δολαρίων και, στην περίοδο στην οποία εστιάζει η έκθεση, έχει προκαλέσει απώλειες στην Κούβα της τάξης των 4 δισ. 305,4 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το έγγραφο, που δείχνει τις επιπτώσεις της εφαρμογής του αποκλεισμού μεταξύ Απριλίου 2016 και Ιουνίου 2017, αυτή η πολιτική συνεχίζει να είναι το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της κουβανικής οικονομίας και της πλήρους απόλαυσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων του κουβανικού λαού.

Τα μέτρα ενίσχυσης του αποκλεισμού (εμπάργκο) θα επηρεάσουν όχι μόνο τον κουβανικό λαό, αλλά επίσης και τους πολίτες και τις οντότητες των ΗΠΑ, των οποίων οι δυνατότητες να συνεργαστούν επιχειρηματικά με άτομα και εταιρίες στην Κούβα και να εξασκήσουν το συνταγματικό δικαίωμα να ταξιδεύουν ελεύθερα αναμένεται να περιοριστούν ακόμα περισσότερο.

Υποστηρίζει ότι το «Προεδρικό Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας σχετικά με την Ενίσχυση της Πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Κούβα», που υπογράφηκε στις 16 του προηγούμενου Ιουνίου από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εγκαινιάζει μια νέα πολιτική, η ποία κηρύττει, μεταξύ των βασικών της στόχων, την ενίσχυση του εμπάργκο.

Η έκθεση θεωρεί ότι η αύξηση της επιθετικής ρητορικής κατά της Κούβας και τα μέτρα που έχουν αναγγελθεί προκαλούν μεγάλη δυσπιστία και αβεβαιότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στους προμηθευτές στις ΗΠΑ λόγω του υπαρκτού φόβου και κινδύνου να τιμωρηθούν εξαιτίας των σχέσεων τους με την Κούβα.

Το κείμενο προειδοποιεί ότι διατηρούνται οι χρηματοοικονομικές και εξωχώριες διαστάσεις του νόμου, με την επιβολή προστίμων σε ξένες εταιρίες που έχουν εμπορικές σχέσεις με την Κούβα, και η άρνηση τραπεζών και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες με το νησί από φόβο μην τους επιβληθεί πρόστιμο.

Απαιτεί τον τερματισμό του αποκλεισμού, τον οποίο χαρακτηρίζει το πιο άδικο, άγριο και παρατεταμένο σύστημα μονομερών κυρώσεων που έχει εφαρμοστεί εναντίον κάποιας χώρας, και υπενθυμίζει ότι σε 25 περιστάσεις η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έχει ταχθεί, με συντριπτική πλειοψηφία, υπέρ της άρσης του.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να καταργήσει συνολικά τον αποκλεισμό κατά της Κούβας, με τρόπο μονομερή και χωρίς όρους, σε συμφωνία με την συντριπτική απαίτηση της διεθνούς κοινότητας και της πλειοψηφικής γνώμης πολλών και διαφορετικών φωνών οι οποίες μέσα στις ΗΠΑ ζητούν τον τερματισμό αυτής της άδικης πολιτικής.

Η έκθεση που συντάσσει η Κούβα κάθε χρόνο σχετικά με τις επιπτώσεις του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Νησιού διατίθεται στην ιστοσελίδα μας: