Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

O κουβανός ΥπΕξ καταδικάζει την επιθετική ομιλία του Τραμπ στον ΟΗΕ


Foto: @CubaMINREX / Twitter
"Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ  [...] δεν έχει την παραμικρή ηθική εξουσία να κάνει κριτική στην Κούβα. 

 [...]  Την κριτική αυτή στην Κούβα την κάνει ο επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας, που είναι υπεύθυνη για τους περισσότερους πολέμους που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στον πλανήτη και αποτελεί παράγοντα βαθιάς διεθνούς αστάθειας  και πολύ σοβαρών απειλών για την ειρήνη και την διεθνή ασφάλεια.

Συνέντευξη του Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κούβας, στον δημοσιογράφο του Telesur Χόρχε Χεστόσο, στην έδρα των Ενωμένων Εθνών στις 19 Σεπτέμβρη 2017, 59ο Έτος της Επανάστασης. 
(Στενογραφημένη απόδοση – Συμβούλιο του Κράτους)


Χόρχε Χεστόσο: Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστώ που βρίσκεστε μαζί μας.

Mπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια: Σας ευχαριστώ πολύ.

Χόρχε Χεστόσο
: Πως σχολιάζετε την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ σήμερα το πρωί.

Mπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια:  Hταν μια ομιλία ασυνήθιστη, επιθετική, μια ομιλία επικυρίαρχου, απροκάλυπτα ιμπεριαλιστική. 

Με εξέπληξε η χειραγώγηση που κάνει στο ζήτημα της κυριαρχίας, που σημαίνει κυριαρχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και υποδούλωση για όλους τους άλλους. Αγνοεί ολοκληρωτικά το περιεχόμενο της κυριαρχικής ισότητας, που εμπνέεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η επiθεσή του ενάντια στην Βενεζουέλα (ήταν) βάναυση, αδικαιολόγητη, αυθαίρετη. Και τι εννοεί, ένοπλη επιλογή ή κάτι χειρότερο; Θέλω επομένως, να καταδικάσω τα λόγια του και να επαναλάβω την απόλυτη αλληλεγγύη της Κούβας στον Μπολιβαριανό και Τσαβίστα λαό, στην πολιτική-στρατιωτική του ένωση και στην κυβέρνησή του με επικεφαλής τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο Μόρος.

Η απειλή καταστροφής μιας χώρας στην Κορεατική Χεεσόνησο είναι εξαιρετικά σοβαρή. Απειλεί να ανάψει μια πυρηνική πυρκαγιά στην Κορεατική Χερσόνησο, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μια σύγκρουση που δεν μπορεί να έχει, δεν έχει με κανέναν τρόπο στρατιωτική λύση.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι η κυβέρνηση που έχασε την λαϊκή ψήφο και επιπλέον έχει πολύ χαμηλή δημοτικότητα ανάμεσα σε αυτούς που πληρώνουν φόρους σε αυτή τη χώρα και δεν έχει την παραμικρή ηθική εξουσία να κάνει κριτική στην Κούβα.Μια μικρή χώρα, ένα νησί της αλληλεγγύης που διατηρεί ευρεία διεθνή συνεργασία , με μια κυβέρνηση αναγνωρισμένης καθαρότητας και διαφάνειας και έναν ευγενή και σκληρά εργαζόμενο λαό. Μια χώρα που αποτέλεσε την έδρα της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία, μια χώρα αναγνωρισμένη ως παράγοντας σταθερότητας. Και την κριτική αυτή στην Κούβα την κάνει ο επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας, που είναι υπεύθυνη για τους περισσότερους πολέμους που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στον πλανήτη και αποτελεί παράγοντα βαθιάς παγκόσμιας αστάθειας και πολύ σοβαρών απειλών για την ειρήνη και την διεθνή ασφάλεια.

Απορρίπτω λοιπόν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις θέσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος Τραμπ.

Χόρχε Χεστόσο:
Φημολογείται η πιθανότητα να σπάσουν οι σχέσεις με την Κούβα, ή ότι θα μειωθούν σημαντικά. Η αντίδρασή σας;

Mπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια: Λοιπόν, ο πρόεδρος δεν το είπε στην ομιλία του. Είναι ένα από τα ζητήματα που θα σχολιάσω αργότερα. Εγώ θα παρέμβω στη γενική συζήτηση και θα μπορέσω να αναφερθώ συγκεκριμένα στα ζητήματα της διεθνούς ατζέντας, συμπεριλαμβανομένων και των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Χόρχε Χεστόσο: Τέλος, ένα τελευταίο, πως σχολιάζεται τον τρομερό σεισμό των 7 Ρίχτερ που χτύπησε το Μεξικό. δεκάδες οι νεκροί, μια τραγωδία!

Mπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια: Μετά τον πρόσφατο σεισμό, ακριβώς στην επέτειο του τρομερού σεισμού που έπληξε (πριν από χρόνια) την πόλη του Μεξικού, εξέφρασα στην κυβέρνηση και στον λαό του Μεξικού και στην αντιπροσωπεία τους εδώ, τα πιο βαθιά μας συλλυπητήρια. Καθώς και στους συγγενείς των θυμάτων και στους πληγέντες. Είμαστε στη διάθεση του Μεξικού.

Όπως ακριβώς εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να συμβάλλουμε στα νησιά της Ανατολικής Καραϊβικής, ιδιαίτερα στην Ντομινίκα, η οποία έχει υποστεί σοβαρότατες καταστροφές. Έχουμε στείλει εκεί 36 κουβανούς συνεργάτες και ψάχνουμε τρόπο να στείλουμε μεγαλύτερη βοήθεια.

Χόρχε Χεστόσο: Ευχαριστούμε υπουργέ. Ευχαριστούμε πολύ που είσαστε μαζί μας.

Mπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια : Ευχαριστώ το Telesur. Eυχαριστούμε πολύ.