Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

12 χρόνια ιατρικής συνεργασίας Κούβας και Βενεζουέλας


Πηγή: Cubadebate.cu

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, χαιρέτισε τη Δευτέρα τη 12η επέτειο της υπογραφής της "Δέσμευσης του Σαντίνο" ανάμεσα στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, πρωτοβουλία που ξεκίνησε ένα μαζικό σχέδιο ιατρικής φροντίδας στην οφθαλμολογία.

Υπογραμμένο από τον Φιντέλ Κάστρο και τον Ούγκο Τσάβες στις 12 Αυγούστου 2005, η συμφωνία αποτελούσε μέρος της επονομαζόμενης Misión Milagro, που περιλάμβανε επεμβάσεις σε 6 εκατομμύρια ασθενείς σε όλη τη Λατινική Αμερική, μέσα σε διάστημα 10 ετών.


Στο λογαριασμό του στο Facebook, ο Μαδούρο ανέφερε ότι το σχέδιο «είχε στόχο να προσφέρει οφθαλμολογική περίθαλψη στο λαό της Βενεζουέλας, με χειρουργικές επεμβάσεις και δωρεάν διανομή φακών οράσεως, για άτομα που παρουσίαζαν προβλήματα οράσεως».

Δήλωσε ακόμα ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τα ιατρεία και τα ολοκληρωμένα διαγνωστικά κέντρα που αποτελούσαν την αποστολή Barrio Adentro ήταν η πρωταρχική βάση νοσηλείας των ασθενών.

Ο Μαδούρο υπογράμμισε ότι η συμφωνία κοινωνικού χαρακτήρα δεν περιοριζόταν μόνο με τη Βενεζουέλα αλλά πέτυχε την επέκτασή της, μέσω της διεθνούς συνεργασίας, προς τις φτωχές χώρες διάφορων χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Τέλος, τόνισε ότι γι’ αυτό το λόγο «η Μπολιβαριανή Επανάσταση και η Κουβανική Επανάσταση είναι οι πιο σημαντικές εκφράσεις ανθρωπισμού και αδελφοσύνης της Μεγάλης Πατρίδας».