Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Εκδήλωση - συζήτηση για την Κούβα στη Σπάρτη


Στο πρώτο βιβλίο, με τίτλο ΚOYBA – ΗΠΑ «Η επανάσταση δεν εξαγοράζεται», μπορεί κανείς να διαβάσει τα λόγια των: Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ Κάστρο, Χεράρδο Ερνάντες και Κένια Σεράνο. Μιλούν τρεις γενιές αγωνιστών της κομμουνιστικής πρωτοπορίας: η γενιά της επανάστασης, η γενιά των διεθνιστικών αντιαποικιακών αγώνων στην Αφρική και η νεότερη γενιά. Στις ομιλίες και συνεντεύξεις αυτές του 2015 διαφαίνεται η σταθερή δέσμευση στα ιδεώδη της ταξικής αλληλεγγύης, του διεθνισμού και του σοσιαλισμού. Ιδεώδη τα οποία αναπτύσσουν από το 1959 μέχρι σήμερα οι εργάτες και οι αγρότες της Κούβας που τόλμησαν να πάρουν τον δρόμο του σοσιαλισμού στην ‘πίσω αυλή’ της Αυτοκρατορίας.


Το δεύτερο βιβλίο, με τίτλο «Θα συνεχίσουμε να προχωράμε με σταθερό βήμα», περιλαμβάνει την εισήγηση του Ραούλ Κάστρο στο 7ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (Απρίλης 2016), όπου αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο εργαζόμενος λαός της Κούβας.

Μέσα από τα δύο αυτά βιβλία αναδεικνύεται η αποφασιστικότητα του λαού της Κούβας να διασφαλίσει την ανεξαρτησία του συνεχίζοντας να οικοδομεί τον σοσιαλισμό που, παρά τη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση και τον απάνθρωπο αποκλεισμό συνεχίζει, όχι μόνο να εξασφαλίζει αξιοζήλευτο επίπεδο ζωής (δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους τους Κουβανούς), αλλά και να παρέχει διεθνιστική αλληλεγγύη ανά τον κόσμο, όπως στη Βενεζουέλα και στη δοκιμαζόμενη από τον ιό έμπολα Αφρική.