Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ana Belen Montes, κρατούμενη συνείδησης

Πηγή: Elnuevodia.com
της Miriam Montes

Η επιστροφή του Όσκαρ Λόπες Ριβέρα στην πατρίδα και στην οικογένειά του σημαίνει ένα θρίαμβο για το λαό του Πουέρτο Ρίκο. Εδώ και χρόνια, διάφοροι φορείς της χώρας ζητούσαν την αποφυλάκισή του, αν και αυτές οι ομάδες ανήκαν σε διάφορες πολιτικές ιδεολογίες και κομματικές γραμμές. Η υπόθεση του πολιτικού κρατούμενου, ο οποίος αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία του νησιού, πέτυχε να ενώσει χιλιάδες πορτορικάνων υπέρ ενός δίκαιου σκοπού: την απελευθέρωση ενός κρατούμενου που εξέτιε μια υπερβολική ποινή.

Από μια πλευρά, ο θρίαμβος απέδειξε την καθαρή συνείδηση των πορτορικάνων την ώρα της διαμαρτυρίας κατά μιας άδικης επιβολής και της διεκδίκησης μιας νόμιμης δράσης. Έδειξε ακόμα την τεράστια αλληλεγγύη για την οποία είμαστε ικανοί.

Πραγματοποιήθηκαν αμέτρητες εκδηλώσεις υπέρ του Όσκαρ Λόπες Ριβέρα, οργανωμένες από αλληλέγγυες ομάδες, μεταξύ των οποίων, η Επιτροπή Υπέρ των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Πουέρτο Ρίκο, η 32 Χ Όσκαρ, η 33 Χ Όσκαρ, η Γυναίκες της Γέφυρας, η Επιτροπή Αλληλεγγύης με την Κούβα, το Σοσιαλιστικό Μέτωπο, για να αναφέρουμε λίγες μόνο. Οι καμπάνιες που ζητούν τη μαζική υποστήριξη πέτυχαν να συγκεντρώσουν χιλιάδες ανθρώπους που συμμετείχαν σε πορείες, οργάνωσαν πολιτιστικές εκδηλώσεις, υπέγραψαν αιτήματα αποφυλάκισης, έγραψαν επιστολές, έκαναν θρησκευτικές τελετές, υποστήριξαν διακηρύξεις, δώρισαν καλλιτεχνικές δημιουργίες, δημοσίευσαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και εξέφρασαν, με δημιουργικούς τρόπους, την υποστήριξή τους στον Όσκαρ Λόπες Ριβέρα.

Τα χρόνια αγώνα και θυσίας μας έδωσαν ένα μάθημα που δεν πρέπει να ξεχνάμε: είμαστε μια χώρα ικανή να αντιμετωπίσει καταχρηστικές καταστάσεις και να επιμείνει στις διεκδικήσεις μας.

Σήμερα, ωστόσο, παραμένει πίσω από τα κάγκελα μιας φυλακής των ΗΠΑ άλλη μια δική μας. Πρόκειται για την πορτορικάνα Άνα Μπελέν Μόντες, η οποία έχει εκτίσει 15 χρόνια από μια ποινή 25 ετών επειδή υπάκουσε στη συνείδησή της υπέρ των ανθρωπιστικών αρχών.

Η υπόθεσή της άρχισε να έχει απήχηση τα τελευταία 2 χρόνια εξαιτίας των δηλώσεων του πρώην προέδρου Ομπάμα στα πλαίσια της πρόθεσής του να ξεκινήσει μια διαδικασίας εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα. Πίσω από τις ιστορικές εκφράσεις, οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κούβας έχουν αποκαταστήσει συνομιλίες που οδηγούν στην επίτευξη δεσμών αρμονίας και ειρήνης. Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι συμβατές με το στόχο της Άνα Μπελέν να προστατεύσει τους κουβανούς πολίτες εναντίον των επιθετικών πολιτικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το τραπέζι εργασίας για την Άνα Μπελέν στο Πουέρτο Ρίκο, αποτελούμενο από άτομα διαφορετικών στοχεύσεων και ιδεολογιών, συνεχίζει να διευρύνει την εκπαιδευτική καμπάνια υποστηρίζοντας την κρατούμενη συνείδησης, όχι μόνο στο νησί αλλά και στην Καραϊβική, τη Λατινική Αμερική, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Τόσο ο Όσκαρ Λόπες Ριβέρα όσο και η Άνα Μπελέν Μόντες τάχθηκαν υπέρ του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των νησιών της Καραϊβικής. Η αλληλέγγυα δράση της Άνα Μπελέν εντάσσεται στην παράδοση συνεργασίας ανάμεσα σε Πουέρτο Ρίκο, Κούβα και Δομινικανή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια των αγώνων χειραφέτησης του 19ου αιώνα.

Η αποφυλάκιση του Λόπες Ριβέρα χάρη στην μαζική υποστήριξη του πορτορικάνικου λαού υψώνεται σαν σημάδι ελπίδας και έμπνευσης για να αυξηθούν οι προσπάθειες υπέρ της απελευθέρωσης της Άνα Μπελέν.

Η Άνα Μπελέν, 60 ετών σήμερα, υπεβλήθη πρόσφατα σε μαστεκτομή του δεξιού στήθους και επί του παρόντος δέχεται ραδιοθεραπείες στη φυλακή. Η επισφαλής κατάσταση της υγείας της οξύνεται εξαιτίας του ότι εκτίει ακόμα την ποινή της κάτω από συνθήκες μέγιστης ασφάλειας.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφτείτε τη σελίδα Facebook  Libertad para Ana Belén Montes ή γράψτε στο anabelenmontes2015@gmail.com