Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

O Λενίν Μορένο κερδίζει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Εκουαδόρ



Πηγή: www.granma.cu

Κίτο - O υποψήφιος της “Αlianza Pais” κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και επιβεβαιώθηκε σαν το μεγάλο φαβορί για να διαδεχτεί τον Ραφαέλ Κορέα.

Μέχρι το κλείσιμο αυτής της έκδοσης, δεν είχαν δοθεί τα τελικά αποτελέσματα, όμως ο Μορένο είχε ένα σαφές προβάδισμα έναντι του δισεκατομμυριούχου υποψηφίου της αντιπολίτευσης Γκιγιέρμο Λάσο της “Alianza CREO-SUMA” που κατακτά την δεύτερη θέση.


Με καταμετρημένο πάνω από το 72% των ψήφων ο υποψήφιος της “Αlianza Pais” λαμβάνει το 38,66% των ψήφων, ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά στο να κερδίσει από τον πρώτο γύρο τις εκλογές.


Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της νοτιοαμερικανικής χώρας, για να εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο πρέπει να λάβει το 50% και μία ψήφο ή το 40% των ψήφων και διαφορά πάνω από 10% από τον δεύτερο υποψήφιο.

Ο Λάσο με το 28,9% των ψήφων, είναι κοντά στο να αναγκάσει τον Μορένο σε ένα δεύτερο γύρο, αποτρέποντας το πλεονέκτημα του 10% που θα έδινε την νίκη από τον πρώτο γύρο στον υποψήφιο της Αlianza Pais.

Tέλος, ο υποψήφιος της “Alianza Partido Social Cristiano-Madera de Guerrero” Σύλβια Βιτέρι ήρθε τρίτη λαμβάνοντας ποσοστό λίγο πάνω από το 16%.