Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Ο Λενίν Μορένο προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές στο Εκουαδόρ

Πηγή: Cubadebate
(Με πληροφορίες από Prensa Latina/Telesur)
 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο υποψήφιος για την προεδρία του Εκουαδόρ με τον κυβερνητικό σχηματισμό Movimiento Alianza País, Λενίν Μορένο, παραμένει πρώτος στην πρόθεση ψήφου ενόψει των γενικών εκλογών της 19ης Φλεβάρη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Cedatos, ο πρώην αντιπρόεδρος προηγείται με 34,3%, ποσοστό που εμφανίζει ελαφρά πτωτική τάση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.


Βασικός του αντίπαλος είναι ο Γκιγιέρμο Λάσο, με το κόμμα CREO, που ακολουθεί με ποσοστό 22,9% και σε ελαφρά ανοδική τροχιά.

Ακολουθούν σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η Σύνθια Βιτέρι, του Χριστιανοσοσιαλιστικού Κόμματος, και ο Πάκο Μονκάγιο, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμφώνου για την Αλλαγή, με 11,4% και 8% αντίστοιχα. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι συγκεντρώνουν μικρότερα ποσοστά.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.120 ατόμων άνω των 16 ετών, σε 15 πόλεις αστικών και αγροτικών περιοχών μεταξύ 16 και 22 Ιανουαρίου. Το επίπεδο εμπιστοσύνης είναι 95% και το περιθώριο σφάλματος μικρότερο από 3,4% για εκτιμήσεις σε εθνικό επίπεδο.

Το 61% των ερωτώμενων απάντησε ότι έχει αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει ενώ το 39% παραμένουν αναποφάσιστοι. Η Cedatos ανακοίνωσε επίσης ότι υπάρχει τάση μείωσης των άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων από τον προηγούμενο Οκτώβρη έως τώρα.

Στις 19 Φλεβάρη, εκτός από πρόεδρο και αντιπρόεδρο, οι πολίτες του Ισημερινού θα εκλέξουν επίσης τα 137 μέλη της Εθνοσυνέλευσης και των πέντε κοινοβουλίων των Άνδεων.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 12.816.698 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των κατοίκων εξωτερικού.