Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Τι είναι η βορειοαμερικάνικη πολιτική “Στεγνά πόδια – Βρεγμένα πόδια”;



Η κυβέρνηση της Κούβας έχει εκφράσει την ανησυχία της για την πολιτική που ονομάζεται “Στεγνά πόδια -Βρεγμένα Πόδια” που εφαρμόζεται στους κουβανούς μετανάστες που πηγαίνουν στις ΗΠΑ.  

Ας δούμε σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η πολιτική που καταργήθηκε την Πέμπτη από τον Μπαράκ Ομπάμα, μια εβδομάδα πριν από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. 

  • Αυτοί που ονομάζονται “Στεγνά πόδια” ("dry foot") είναι εκείνοι που όταν καταφέρουν να φτάσουν σε βορειοαμερικάνικο έδαφος, μπορούν σε ένα χρόνο και μια μέρα από την άφιξή τους να αιτηθούν άδεια μόνιμης παραμονής.
  • Βρεγμένα πόδια” ("wet foot"), ονομάζονται εκείνοι οι κουβανοί που εντοπίζονται από την Ακτοφυλακή στη θάλασσα, συλλαμβάνονται και επιστρέφονται στο νησί.
  • Στην κατηγορία “Στεγνά πόδια” περιλαμβάνονται και οι κουβανοί που φτάνουν στις ΗΠΑ από το Μεξικό, προσπαθώντας να διασχίσουν τα σύνορα με τις ΗΠΑ, καθώς και αυτοί που φτάνουν στις ΗΠΑ αεροπορικώς και ζητούν αμέσως άσυλο επειδή δεν διαθέτουν βίζα ή άλλο έγγραφο που θα τους επέτρεπε την είσοδο στη χώρα.
  • Από την στιγμή που οι “στεγνά πόδια” καταφέρουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ, μπαίνουν ως “parole”, που σύμφωνα με την βορειοαμερικάνικη νομοθεσία σημαίνει ότι αυτό το πρόσωπο δεν διαθέτει τις τεχνικές απαιτήσεις για την απόκτηση βίζας.
  • Ωστόσο, αυτή την Πέμπτη, μια εβδομάδα πριν την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο – ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έθεσε τέλος στην πολιτική “Στεγνά πόδια -Βρεγμένα Πόδια” με ένα μνημόνιο για τον νόμο “Κουβανικής Προσαρμογής” του 1966.
  • Ο παραπάνω νόμος που ήταν σε ισχύ από το 1965, επέτρεπε στους κουβανούς που κατάφερναν να προσεγγίσουν το βορειοαμερικάνικο έδαφος να παραμείνουν στην χώρα για ένα χρόνο και μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος, μπορούσαν να τηρήσουν τις προϋποθέσεις για να αναγνωριστούν ως πολίτες των ΗΠΑ.